ALAFORS. Under sina fem år som enhetschef har Emma Eggertsen gjort avtryck inom äldreomsorgen i Ale kommun. Hon drev igenom att Björkliden skulle få drivas på intraprenad vilket visade sig bli ett lyckokast. Nu söker Emma nya utmaningar inom vårdföretaget Capio.
Emma Eggertsen började sin anställning som enhetschef på Björklidens äldreboende i januari 2016. Hon kom närmast från uppdraget som verksamhetsutvecklare mot äldreomsorgen samt hälso- och sjukvård i Askim, Frölunda och Högsbo.
– Jag ville testa på ledarskap och sökte en hel del olika jobb. Ellinor Seth som arbetade i Ale kommun på den tiden vågade satsa på mig vilket jag är tacksam för.
Det som mötte Emma Eggertsen när hon kom till Alafors var ett traditionellt äldreboende med en stabil personalgrupp som hade arbetat länge tillsammans.
– Den första tiden handlade mycket om att lära känna alla – medarbetare, boende och dess anhöriga. Initialt kretsade arbetet också om att få en budget i balans och att se över schemaläggningen.
Eftersom Emma hade goda erfarenheter av intraprenad på Gerdas Gård påbörjades en process med att försöka applicera driftsformen till Björkliden.
– Jag ställde frågan till personalen: Vill du bli gammal här? Nästan ingen ville det. Det väckte något hos dem. Samtidigt började representanter från olika pensionärsföreningar att engagera sig. Frågan togs upp i politiken och det blev ett frö som fick gro där under två års tid.
2018 fick Björkliden klartecken att drivas på intraprenad. Resultatet lät inte vänta på sig.
– Vi hade ett fantastiskt första år. Vi lyckades få ner sjukfrånvaron med 13% – till 2%. Vi har hållit samma nivå hela tiden sedan dess. Rekrytering har vi knappt behövt tänka på eftersom det har varit minimal personalomsättning.
Vad är nyckeln till framgången?
– Att vi ständigt ställer oss frågorna: Vem är vi till för? Varför är vi på vårt jobb?
Inför 2021 fick Björkliden förlängt sin intraprenad att gälla över 2023. Samtidigt har man smittat av sig i organisationen. Sedan i fjol drivs även Backavik enligt samma modell.
– Jag är jätteglad för det, att Björkliden inte bara blev ett projekt. Vi har bidragit till att lyfta samtalen om äldreomsorgen i Ale. Titta bara på den teknikutveckling som skett med alltifrån robotkatter till nyckelfria lås, säger Emma Eggertsen och fortsätter:
– Vi känner en stolthet över att folk utifrån kommer hit för att se hur vi har inrett och sedan tar med idéer hem till sina egna verksamheter.
Både 2019 och 2020 fick Björkliden högsta betyg i hur nöjd hyresgästerna var med sitt boende. Betyget på aktiviteter gick från 52 till 92.
– Jag vill rikta mitt största tack till personalen, de är pionjärer med hjärtat på rätt ställe. Jag känner också en otrolig värme till alla boende och dess anhöriga som jag har fått lära känna. Att få jobba med människor är det finaste man kan göra.
Vad händer nu?
– Min anställning upphör den 10 maj. Min nya tjänst blir som verksamhetschef över vårdcentraler inom Capio i Torslanda. Det blir något helt annat, men det finns många beröringspunkter med mitt nuvarande arbete.
Hur känns det att lämna Björkliden?
– Det är med stort vemod. Detta är en grön ö som vi har skapat tillsammans. Det var tufft att meddela personalen då vi har levt som en familj i fem år.
Kan du tänka dig att återvända till Ale kommun?
– Jag kommer jättegärna tillbaka till Ale kommun när jag samlat på mig erfarenhet. Jag stänger inga dörrar och har ett stort hjärta för äldreomsorgen här.
Samtidigt som Emma Eggertsen slutar väljer även Björklidens koordinator Ingela Smedberg att lämna.
– Jag har jobbat inom vården i över 50 år. Jag började min anställning i Ale kommun 1981. Emma och jag har haft ett fantastiskt fint samarbete. Nu känns det som ett bra tillfälle att sätta punkt för ett långt yrkesliv och gå i pension.