ALE/LILLA EDET. Från och med den 1 juli blir hela Göta Älvdalen och Vänersborgsviken ett vattenskyddat område, som är beslutat av Länsstyrelsen. Det innebär att risken för förorenat dricksvatten minskar, men att fler krav ställs på berörda verksamheter.
I maj tog Länsstyrelsen beslutet att vattenområdet som löper genom sex kommuner (Vänersborg, Trollhättan, Lilla Edet, Ale, Kungälv och Göteborg) skall bli vattenskyddat område, som fick namnet Gävso. Redan 2008 gjordes de första studierna om intresset fanns hos kommunerna samt om behovet fanns.
– Tidigare har vi haft många små vattenskyddade områden, med denna satsning tar vi ett större helhetsgrepp mellan flera kommuner, säger Karin Dickens, kommunikationsstrateg i Ale.
Syftet med beslutet är att på längre sikt skydda vattentillgången samtidigt som man behåller en god vattenkvalité för framtida generationer. Det blir även ett helhetsgrepp på att få ner de skadliga effekterna av exempelvis bekämpningsmedel, petroleumprodukter eller andra föroreningar som kan skada vattenkvalitén under lång tid.
En effekt av beslutet är att 700 000 personer kan få ett bättre och renare dricksvatten. Man renar alltid vattnet, men det kommer sannolikt krävas mindre arbete på reningsverken.
Samtidigt innebär det också att i vissa fall kan det vara förbjudet att tvätta bilen så att tvättvattnet rinner ut i marken. I särskilda fall kan det även behövas försiktighetsåtgärder ifall man skulle installera bergvärme eller när man söker bygglov.
Verksamheter som hanterar kemikalier, utför markarbeten eller bedriver miljöfarlig verksamhet kommer att påverkas. Tillståndskrav kommer att krävas för att få hantera produkterna, eller bedriva själva verksamheten.
Karin Dickens påpekar även att det finns flera verksamheter som trots kraven, gör mer än det lagen tvingar dem till att göra. Detta eftersom det finns en annan medvetenhet kring hur man påverkar miljön med sitt företag.
Peter Karlberg