ALE. Det finns en väl fungerande stödfunktion i Ale kommun för ungdomar och föräldrar som är i behov av det. Ytterligare satsningar är på gång. Till hösten öppnar Mini-Maria i Nödinge dit man ska kunna vända sig med frågor eller problem som rör alkohol, droger och spel om pengar.
Föräldrarna är de bästa drogförebyggarna och de bästa behandlarna. Ale kommun har emellertid professioner som erbjuder hjälp till dem som behöver.
– Be om hjälp är att ta ansvar och det innebär också att man bryr sig. En orolig vårdnadshavare är också en engagerad förälder, säger SSPF-koordinator Anna Goles.
Vad är SSPF?
– Det är samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid. Vi fångar upp ungdomar som ligger i riskzonen för kriminalitet och droger eller som befinner sig i ett sammanhang som gör att de riskerar att utveckla ett sådant beteende, säger Anna Goles.
Utifrån båda föräldrarnas samtycke bryts sekretessen mellan de olika funktionerna som verkar runt ungdomen.
– Kvaliteten blir bättre på så vis, istället för att de olika funktionerna ska jobba i isolerade öar. På det här sättet bygger vi broar. Den viktigaste pusselbiten är föräldrarna, säger Anna Goles.
– Hur arbetet ska utformas görs efter vad föräldrarna tror blir bra för sitt barn. Det är hela tiden ungdomen som står i centrum.
Utöver det arbete som sker inom SSPF erbjuder kommunen en tjänst för föräldrar om fem kostnadsfria servicesamtal med behandlare. Det förs inga journalanteckningar och samtalen sker utan att socialtjänsten är involverad.
– Ibland kan det räcka med ett samtal. I Ale kommun vill vi vara så flexibla det bara går för att skapa rätt stöd för varje enskild individ, säger Sofia Rosenqvist, ungdomsbehandlare i Ale kommun.
I samverkan med Västra Götalandsregionen kommer Ale kommun att till hösten öppna en Mini-Maria-mottagning.
– Vi vänder oss till ungdomar upp till 21 år och deras anhöriga. På Mini-Maria kommer det att att arbeta behandlare sjuksköterskor, psykologer och läkare tillsammans för att hjälpa personen och dess närstående med råd, stöd och behandling, säger Alexander Brekke, projektledare för Mini-Maria och tillika SIG-samordnare i Ale kommun.
Är det fler ungdomar som söker hjälp idag än för tio år sedan?
– Min upplevelse är att tröskeln är betydligt lägre, fler ungdomar pratar också öppet om hur de mår. Jag tycker det är positivt att man vågar ta kontakt, oavsett om det gäller psykisk ohälsa, problem med missbruk eller vad det nu kan vara, säger Marcus Johansson, kurator på Da Vinciskolan.
– Hjälp finns att få och jag vill hävda att den är mer lättillgänglig nu. Vi har funktioner som är på tårna för att fånga in de signaler vi får från ungdomar, föräldrar eller andra vuxna i lokalsamhället, avslutar Anna Goles.
Telefon: 0303-70 37 53
Familjehusets telefontider:
Måndagar och tisdagar
10:00-11:00
Onsdagar och torsdagar 13:00-14:00
Fredagar 10:00-11:00
Familjehusets telefontider vecka 28-31
Tisdagar 10:00-11:00
Torsdagar 13:00-14:00
Övrig tid hänvisar vi till