Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande i Ale, anser att coronapandemin också har utvecklat den kommunala organisationen. Den digitala mötestekniken har välkomnats och skapat nya möjligheter.
Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande i Ale, anser att coronapandemin också har utvecklat den kommunala organisationen. Den digitala mötestekniken har välkomnats och skapat nya möjligheter.

Berglund summerar ännu ett år

ÄLVÄNGEN. För ett år sedan erkände kommunalråd Mikael Berglund (M) att 2020 kommer att bli ett tufft år. Det blev det – fast på ett helt annat sätt.
– Corona är den största kris vi upplevt – och den är inte över än, men med en unik samverkan har vi som kommun visat en obeskrivlig styrka, säger han.

Varje år sedan 1997 har lokaltidningen genomfört en julintervju med Ales båda kommunalråd, så även i år. Moderaternas Mikael Berglund har testat på uppdragens båda sidor, dels som kommunstyrelsens ordförande dels som oppostionsråd. Han var med och tog makten 2010 och förlorade densamma 2014. Sedan 2018 leder han en sexpartikoalition, dock utan egen majoritet i kommunfullmäktige.
– Det är klart att det är skillnad på att vara i ledande ställning och i opposition. Framför allt är det informationsmängden som skiljer. Kommunstyrelsens ordförande är i centrum och får reda på allt först. Det är också hen som alla frågar efter. När jag fick lämna över taktpinnen till Paula Örn (2014) så var det inte makten jag saknade, utan informationen. Det var enormt frustrerande, säger Berglund när vi slår oss ner för en kaffe och lussekatt.

Stolta ögonblick
Han blickar tillbaka på ett år som kommer att bli historiskt, ett år som ingen vill minnas, men som få kommer att glömma. Det är trots alla utmaningar ändå ett år som innehåller många stolta ögonblick. Ale kommun har till exempel bara ett enda fall av covid-19 inom äldreomsorgen.
När var du som stoltast?
– När jag kom in i ett av rummen som vi hade avsatt för tillverkning av förkläden till vårdpersonalen och fick se människor jag aldrig tidigare träffat som engagerat deltog. Det var tjejer från Ale Basket om jag inte minns fel, några frivilliga vuxna och ett par tjänstemän från vårt fritidskontor. Tillsammans ställde de upp helt ideellt på sin lediga tid för att bistå Ale kommun i en svår situation, då rös jag riktigt ordentligt. Samma varma känsla fick jag när jag läste i Alekuriren om ungdomar som erbjöd sig att handla åt äldre, berättar Berglund.

Just samverkan blir det ord som bäst beskriver 2020 för kommunstyrelsens ordförande.
– När pandemin slog till och flera akuta insatser behövdes för att säkerställa att vården fick skyddsutrustning och inte minst handsprit, då visade alla delar i Ale upp sitt riktiga jag. Näringslivet, föreningslivet och Ale kommun löste tillsammans alla behov som uppstod. Det var samverkan på bred front. Jag hoppas det kommer en dag när vi kan fira alla insatser som gjordes.

Ny sida
Han är också glad över att den samlade politiken har visat upp en ny sida när krisen var som störst.
– Vi hade många bra samtal om den rådande situationen och lade alla andra frågor åt sidan. Jag tycker generellt att vi alltid har haft ett bra politiskt klimat i Ale, men när allt fler möten sker över nätet så uppstår nya utmaningar. Det blir inga informella samtal vid kaffemaskinen och en del information når kanske inte fram på samma sätt som när vi ses fysiskt, menar Berglund.

Djupa spår
Pandemin har satt djupa spår i den kommunala verksamheten. En del saker har fått pausas och en del har gjorts på ett nytt sätt.
– Den digitala mötestekniken har tagit ett jättekliv och det är naturligtvis verktyg som vi till viss del kommer att fortsätta använda även efter corona. Under 2020 var ju målet att diskutera den nya översiktsplanen med aleborna och näringslivet. Det har vi tyvärr inte kunnat göra, men vi tittar på hur detta ska kunna ske i vinter. Vi kommer att erbjuda ett digitalt alternativ för ÖP:n måste fram. Vi kommer även att göra en pilot med ett digitalt ortsutvecklingsmöte. Funkar det så funkar det, vi måste våga prova, berättar Berglund.

10 år i maktens korridorer, har du funderat på ett liv efter politiken?
– Nej, det är alldeles för roligt och det som är skoj ska man vara rädd om. Just nu har vi en tjänstemannaorganisation som levererar storartat, då är det särskilt kul att vara kommunalråd.

Mer från allmänt

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

Senaste nytt

Polisen söker försvunnen man

Senast någon såg mannen i 60-årsåldern var under natten till…

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…