Berglund tror på roligare tider

MARIELUND. Nästa mandatperiod blir roligare, fler bandklippningar och ett större fokus på byggnation. Moderaternas förstanamn, Mikael Berglund, saknar inte motivation när han går in i sin fjärde valrörelse.
– Nu har vi städat upp, skapat tydliga processer och lagt grunden för en fortsatt stabil tillväxt, säger han.

Första gången kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), fick höra talas om visionerna för Café Torpet trodde han att entreprenören slagit i huvudet. Några år senare är det just denna pärla som Berglund väljer som plats för sin trettonde sommarintervju i Alekuriren.

– Det här är en oas som beskriver vår besöksnäring väldigt bra. Den bygger på ett privat initiativ med stark personlig prägel. Här serveras du både god mat och underhållning i toppklass, men det känns nästan som att sitta hemma i någons trädgård. Ärligt talat så trodde jag inte detta var möjligt. Jag är oerhört imponerad av vad Johnny (Hagberg) och gänget har skapat, säger han.

2010 valdes Mikael Berglund till kommunalråd för Moderaterna för första gången. Nu är han mitt i sin fjärde valrörelse, men känner ingen politisk trötthet.

Det roligaste uppdraget
– Det här är det roligaste uppdraget man kan få. Dörrar står öppna överallt och jag får en unik insikt i både privata och offentliga verksamheter. När jag träffar företagare får jag ta del av deras verklighet och utmaningar på ett sätt som man normalt inte får. Likadant i våra kommunala verksamheter. Jag får höra och lära om allt från inkontinensskydd till vägar. Det är en lyx att få ta del av så mycket information, berättar Berglund.

Hur har det påverkat dig som person?
– Ju mer kunskap du får ju mer respekt får du också för de svårigheter som finns i samhället. Allt är väldigt komplext. Tidigare kunde jag vara lite naiv och säga; ”Det är väl bara att göra såhär”. Idag ställer jag betydligt fler frågor innan jag säger nåt. En kommun uppfattas ofta som fyrkantig och långsam, men det finns också skäl till varför vissa saker måste få ta tid. När jag läser flöden i sociala medier inser jag att många är där jag var 2010. Det är inget fel, alla tycker och tänker utefter det man vet. Det gjorde jag också.

Hur gör du då när det sprids en mängd felaktigheter i sociala medier?
– Jag går aldrig in och kommenterar. Det hade varit ohållbart, men det händer att jag ber vår kommunikationsavdelning att förtydliga en information. Jag gillar att aleborna diskuterar och tror att samtalen ofta leder till något bättre, men rena faktafel måste vi så klart försöka rätta till.

Under Berglunds tolv år som kommunalråd i Ale har mycket förändrats, inte minst i hans eget liv. Hans barn har till exempel blivit tonåringar.

Fritidskort
– Det är en stor skillnad! Precis som alla tonåringar vill de också ha fritidskort i kollektivtrafiken. De är ärliga och raka, frågorna är många. För mig är det fantastiskt att få deras perspektiv och samtalen som vi politiker har med vårt ungdomsråd är också helt suveräna.

Han gör ingen hemlighet av att en valseger och ett fortsatt borgerligt styre är viktigt för att bibehålla arbetsglädjen.

– Att vara i den styrande delen ger en helt annan energi. Jag tror att vi moderater kommer att få ett förnyat förtroende. Ale kommun är nu inne i en stark och positiv förändring. Under den här mandatperioden har vi lagt grunden för en fortsatt tillväxt. Nu finns en ny översiktsplan, en lokalförsörjningsplan och därmed förutsättningar att expandera på ett klokt sätt. Vi har tagit ansvar i en svår tid och jag tror att aleborna känner att kommunen leds på ett tryggt sätt, avslutar Mikael Berglund.

Mer från allmänt

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Droghandel som är helt oacceptabel”

Det var inte tal om något larm eller ingripande när…

Filip kör aleborna in till Göteborg

Filip Röjland, 30, arbetar som lokförare och kör bland annat…

Stora Biodagen firas i Alafors

Det är snart 27 år sedan, den 10 september 1995,…

Senaste nytt

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Här får eleverna en andra chans

Sedan hösten 2021 erbjuder Ale gymnasium fyra yrkesintroduktionsutbildningar (IMY): barnskötare,…

Alependeln påverkas efter elfel

Ett elfel som inträffade på Göteborgs centralstation, strax efter klockan…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…