BOHUS. Surte Bandyklubb har ett driftsavtal med Ale kommun gällande Ale Arena. Det som borde vara en intäkt är istället en kostnad om cirka 200 000 kronor om året.
– Det är helt orimliga villkor och förödande för klubben, konstaterar Mathias Koppfeldt, ordförande i Surte BK.
Föreningslivet har det kämpigt i spåren av coronapandemin. Cuper och publika matcharrangemang har lyst med sin frånvaro. För Surte BK:s del blev fjolåret dessutom kortare än normalt, då arenan stängde redan i februari. Med en början på lättade restriktioner såg klubben fram mot att kunna spola is redan i september och få en lång lönsam försäsong. Så blir det inte.
– Vi meddelade Surte BK i april att vi tagit beslut om att genomföra ett antal nödvändiga renoveringar på Ale Arena. Det gäller taket och delar av kylanläggningen. Preliminärt ska vi vara klara till 15 oktober, men jag hoppas självklart att det ska gå snabbare, säger Klas Arvidsson, Ale Fritid.
Att försäsongen därmed ställs in innebär ett stort intäktsbortfall för bandyklubben som hade planerat för både cuper och matcher.
– Vi blev tagna på sängen. Kommunikationen har varit mycket bristfällig. Det är knappt att de ens svarar på mejl. Vår budget som var baserad på cuper och matcher i september är nu helt raserad. Trots att vi är en viktig partner gällande Ale Arena har vi inte deltagit i någon dialog om renoveringen. Det känns väldigt konstigt, säger Surte BK:s ordförande Mathias Koppfeldt.
Ale kommun menar att den egentliga avtalsperioden för Ale Arena är från 15 oktober till påsk. Att det har varit is tidigare med så kallad försäsong har berott på ett stort tryck från hyresgäster.
– Det började när Gais Bandy storsatsade och vi hade även flera norska lag som hyrde in sig. Då var det meningsfullt att förlänga bandyåret. I år hade vi inga bokningsförfrågningar och då bedömde vi att det var läge att genomföra renoveringarna, motiverar Klas Arvidsson beslutet.
Att arenan inte kommer att vara i drift förrän i oktober medför stora utgifter för Surte BK, vars lag nu måste spela på andra orter.
– Jag vet inte hur vi ska lösa det. Inga cuper och inga event innebär inga pengar. Det är tunga besked till våra ungdomslag. Vi hade också en förfrågan om att arrangera Worldcup för damer. Det fick vi tacka nej till. Totalt räknar vi med att det här kommer kosta oss 230 000 kronor. Vi har framfört detta till Ale kommun, men har som vanligt inte hört ett ljud, säger Mathias Koppfeldt.
Surte BK har ett driftsavtal med Ale kommun för att driva arenan. En efterkalkyl visar enligt klubben att det snarare kostar dem cirka 200 000 kronor om året att ta ansvar för ishallen.
– Det är ett orimligt avtal och motsvarar inte de lönekostnader som arenan kräver. Jag vet ärligt talat inte vilka underlag som avtalet är baserat på, säger Mathias Koppfeldt.
Klas Arvidsson:
– Det låter inte alls bra och jag vet att våra ekonomer tittar på detta. Ale kommun har driftsavtal med flera föreningar och om endera parten inte är nöjd med villkoren får man säga upp avtalet. Därefter får vi försöka hitta en ny lösning, svarar Klas Arvidsson.