ALAFORS. Björklidens enhetschef Emma Eggertsen har med stor enighet utsetts till årets stipendiat av styrelsen i Föreningen Gott Ledarskap i Demensvården.
Emma har med ett tydligt närvarande ledarskap och på eget initiativ utvecklat äldreboendet i Alafors till ett mycket välfungerande, trivsamt, självstyrande boende – en så kallad intraprenad.
– Jag känner mig på Björklidens vägnar väldigt hedrad av utmärkelsen, säger huvudpersonen själv.
Föreningen Gott Ledarskap i Demensvården söker varje år efter en ledare som är ett särskilt gott föredöme inom demensvården i Sverige och som utmärker sig med stark drivkraft och förmåga att motivera sin personal till särskilt resultat i omsorgen av de boende hyresgästerna på äldre- och demensboenden.
– 2018 var Ålderismgruppen på Klockareängen i Skepplanda och lyssnade på ett föredrag om demens. Föreläsare var läkaren Christina Lundbom från Demensföreningen. Vi tog del av materialet som diskuterades i gruppen och vi beslutade att nominera Emma Eggertsen och Björklidens äldreboende till Gott Ledarskap i Demensvården, berättar Jan Johansson.
– Hon föll på målsnöret, men skam den som ger sig. Vi nominerade på nytt och i år gick Emma hela vägen. Det är fantastiskt!
Fem enhetschefer från olika landsändar kvalificerade sig till finalomgången. Alla uppvisade utmärkta resultat. Alla fem finalister kommer också att bjudas in till det nätverk för utvecklande erfarenhetsutbyte som föreningen initierat och där Emma Eggertsen redan ingår.
– En ekonomisk styrmodell har också givit en ökad kvalitet. Det går att kombinera dessa båda parametrar, förklarar Emma.
Björklidens äldreboende har drivits i intraprenadform i två år. Sjukfrånvaron bland personalen har minskat drastiskt och man får toppresultat i de öppna jämförelser som Socialstyrelsen tar fram genom enkäter till boende och anhöriga.
– Vi vill skapa ännu fler meningsfulla dagar för våra fantastiska hyresgäster. Man ska tro på sin personal och skapa tillit samtidigt som det gäller att överföra drivkraften till alla. Det ska vara tydligt att vi är till för våra hyresgäster, betonar Emma Eggertsen.
Stipendiet som utdelas är på 50 000 kronor och är avsett att användas till fortsatt personlig utveckling i yrkesrollen. Överlämnandet av stipendiet och utmärkelsen kommer förhoppningsvis att ske till hösten, allt beroende på coronaviruset.
– Stipendiet ska också bidra till att sprida kunskap och erfarenhet genom att utveckla fler boenden, både i Ale och i övriga landet, till framgångsrika intraprenader. Det är roligt att Backavik i Nödinge följt oss i fotspåren.
Vad händer med Björkliden när intraprenadavtalet går ut i december?
– Vi kommer att göra en ny ansökan. Jag håller på med avtalet i detta nu och frågan ska upp i nämnden till hösten.
– Jag vill verkligen ta tillfället i akt att tacka de olika organisationer i kommunen som intresserar sig i frågor som rör äldre. Ni är ett starkt stöd för oss och det ni gör för äldreomsorgen är ovärderligt, avslutar Emma Eggertsen.