LÄNGHEM. Föreningen för Västgötalitteratur har tilldelat Bo Björklund utmärkelsen ”Årets Västgötabok 2024”. Författaren prisas för sitt senaste verk – ”Skepplanda i backspegeln”. Björklund erhöll sitt diplom i samband med en ceremoni på Torpa Stenhus.
Föreningen för Västgötalitteratur är en ideell förening med folk från alla landsändar som har ett intresse för litteratur från Västergötland. Föreningen har idag cirka 1200 medlemmar. Föreningen bildades 1962 och har sedan dess givit ut en mängd skrifter och böcker. Bland mycket annat har föreningen låtit översätta de avhandlingar som skrevs på latin om olika orter i Västergötland under 1600- och 1700-talet.
Föreningen för Västgötalitteratur utser pristagare till ”Årets Västgötabok”. Priset har delats ut sedan 1980, och vid enstaka tillfällen utses två mottagare. I år tilldelades utmärkelsen Bo Björklund för boken ”Skepplanda i backspegeln” och Västergötlands Fornminnesförening för boken ”Lag och rätt i Västergötland under tusen år”. Prisutdelningsceremonin ägde rum i samband med föreningens årsmöte, som i år hölls den 10 maj på Torpa Stenhus.
– Ett kulturlandskap är i ständig förändring. Därför är det så viktigt med berättelser som dokumenterar både historia och samtid. Bo Björklunds verk lyfter, genom sitt författarskap och unika engagemang, fram bygdens berättelser på ett intressant och innehållsrikt sätt – något som är ovärderligt för vår kollektiva kunskap och förståelse av regionens kulturarv, säger Gerd Ljungqvist Persson, ordförande Föreningen för Västgötalitteratur.
Bo Björklund mottog blommor och diplom. Pristagaren sammanfattade sina intryck:
– Jag ber att få tacka för utmärkelsen. Boken innehåller många kapitel. De flesta handlar om företeelser på 1900-talet. I många hundra år cirkulerade det svenska jordbruket mineralnäringen i ett kretslopp. Men det naturliga kretsloppet, familjejordbruk och släktgårdar slogs ut av ett industrialiserat livsmedelssystem med onaturliga, linjära flöden.
Bo Björklund har under de senaste 25 åren gett ut åtta titlar med lokalhistoria. Tre av dem är skrivna tillsammans med Karl-Erik Andersson.
– Jag påstår att folk älskar lokalhistoria med koppling till farfar och mormor och deras tid på jorden. Jag vill gärna tolka det här priset som att Föreningen för Västgötalitteratur vill inspirera andra att skriva nu, medan det ännu finns kvar något av den muntliga berättartraditionen, innan alla skrönor och sköna berättelser försvinner in i dimman, avslutar Bo Björklund.
Föreningen för Västgötalitteratur tilldelar Bo Björklund utmärkelsen ”Årets Västgötabok 2024” för boken ”Skepplanda i backspegeln”.
I en backspegel ser man det man lämnat samtidigt som man färdas framåt. Boken är som att hitta en låda med gamla brev och fotografier på vinden och bli sittande med dem och glömma tiden. De fängslar även om det inte handlar om ens egna förfäder.
Ett roligt grepp i boken ”Skepplanda i backspegeln” är att låta gamla författare och texter få nytt liv och att berättelsen förs framåt av dem som var med – i stället för att berätta OM så kommer deras egna röster till tals. Bo Björklund har således både skrivit egna artiklar och räddat många gamla vittnesbörd från glömskan.
Boken är otroligt lärorik i en mångfald av ämnen, av intresse för alla även om man inte har rötter i Skepplanda. Gamla hantverk och dess verktyg och maskiner bevarar minnen om försvunnen teknik. Bokens skiftande artikelteman går från likpredikan till om konsten att grädda hällkakor. En osalig lantmätare fortsätter gå runt och mäta ägogränser. Järnvägsälskare kan tillika i boken få sitt lystmäte. Det är svårt att hitta något alls som fattas. Foton, tidningsurklipp och kartor kompletterar på ett värdefullt sätt texterna.
Boken är ett fint exempel på att det har funnits och finns människor som är måna om att bevara sin bygds minnen. Bygders berättelser som tillsammans med andra byars och samhällens uppteckningar både var för sig och gemensamt utgör ett kulturrikt landskap.