ALE. Det är ett ökat intresse hos husspekulanterna och förväntade räntesänkningar förutspås medföra en prisuppgång, men samtidigt ökat antalet objekt.
– Det har definitivt vänt, både när det gäller pris och intresse, säger Johan Eriksson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, Ale Torg.
Bostadsmarknaden i Ale hade en trög inledning på 2024, särskilt drabbat var bostadsrätter och även om antalet visningar har ökat något är det fortfarande ett svalt intresse.
– Det finns en oro för årsavgifterna som har höjts de senaste åren. Som spekulant är du orolig för vad totalkostnaden till slut landar på. När räntan gick upp ökade både räntekostnaden och årsavgiften till bostadsrättsföreningen. Det blev tufft för många, säger Johan Eriksson.
På småhusmarknaden ser det ljusare ut. Affärerna går snabbare och i vissa fall har det även varit budgivning på senare tid.
– Här märker vi av ett ökat intresse med betydligt fler visningar än tidigre under året. Som vanligt gäller att gå ut med objektet i rätt tid och försöka hitta rätt kund. Det är det som är vårt jobb, säger Johan Eriksson och tillägger:
– Tittar vi ett år tillbaka så ser vi tydligt att antalet affärer har ökat, så visst är det redan ljusare tider. Sen kommer det inte bli sämre av att riksbanken planerar att sänka räntan, men vi ska inte heller tro att det kommer att ge någon större effekt på kort sikt.
Henrik Kjellberg är mäklare för Svenska Mäklarhuset med kontor i Älvängen och Lilla Edet. Han talar också om en marknad som börjar tina upp.
– Utbudet är stort och det tar lite längre tid att sälja jämfört med de hysteriska åren. Det är bra att vara medveten om det när man ska sälja. Många köpare vill ju också veta att och för vad deras nuvarande boende blir sålt, så det ska man räkna med, säger han och märker ingen skillnad på Ale och Lilla Edet.
– Gemensamt är att bra villor säljs fort, renoveringsobjekt och hus som inte har bästa läget tar längre tid.
Vem är köparen?
– Det är som alltid göteborgare som har tröttnat på lägenheten i stan. De dyrare villorna köps av alebor, i regel någon som köpt ett radhus och fått större familj.
Bostadsrätter: +2,3% (3 mån) +4,8 (12 mån)
Villor: -7,3% (3 mån) -8,6% (12 mån)