ÄLVÄNGEN. Det konstateras ett stigande intresse för fiske i coronatider. I Ale har försäljningen av fiskekort ökat med 50 procent.
– Det händer mycket positivt i vår kommun, säger Niklas Gabrielsson, ordförande i Ledets Fiskeförening.
När lokaltidningen stämmer träff med Niklas Gabrielsson i klubbstugan vid Grönån i Älvängen har han precis avslutat Klassdraget med elever från Ahlafors Fria Skola.
– Klassdraget är en aktivitet som vi utför i samarbete med Sportfiskarna, som tillhandahåller fiskeutrustning till eleverna. Syftet är att få ungdomar i fiske. För oss utgör det den tveklöst bästa rekryteringskanalen av nya medlemmar.
Ale Fiskecenter är ett kluster av fiskeklubbar bestående av Ledets FF, Wicanders Sportfiskeklubb, Alefiskarna, Abborresjöns Fiskevårdsförening och Sportfiskarna Norra Älvsborgs distrikt.
– Tanken är att alla föreningar ska nyttja lokalen här i Älvängen, så att det sker aktiviteter flera gånger i veckan, säger Niklas Gabrielsson och fortsätter:
– Med Ale kommuns hjälp har det iordningställts en båtramp alldeles i närheten av klubbstugan. Vi har också byggt en liten brygga vid Nols båthamn. Vidare har vi kommit igång med fiskebevakning i Göta älv där det gröna kortet gäller. Eftersom vi har tillgång till en elmotor kan vi även bevaka Grönån.
Vad är populärast att fiska?
– Gädda, men även karp och abborre.
Fiskar du mycket själv?
– Jag metar gärna och då med ett lättare flöte som har mindre dragkraft.
Under våren genomfördes, på uppdrag av Sportfiskarna, en gäddinventering. Niklas Gabrielsson berättar om utfallet:
– Vi hade önskat ett bättre resultat, det gav inte så mycket gäddyngel. Nu har vi i alla fall en utgångspunkt och vi kommer fortsätta inventeringen tillsammans med Sportfiskarna.
Intervjun avrundas med ett besök vid laxkläckarhuset i Slitorp, Skepplanda, där biologer från Göteborgs Universitet under hösten genomför en undersökning av öring.
– Vi ska mäta stressnivåerna på fisken. Vi har sett en ökad dödlighet under vandringen, vi ska ta reda på varför det är så och om det finns någon koppling till fiskarnas fysiologiska kapacitet, säger forskare Andreas Ekström.
Hur går undersökningen till rent praktiskt?
– Vi fångar in fisk som är på väg upp i trappan. Fisken sövs under operationen, som sker genom ett snitt i buken, där kirurger på plats monterar in en hjärtfrekvensmätare för att vi ska kunna mäta EKG. Fisken förses också med en radiosändare så att vi kan spåra den under vandringens gång. Vi kommer att mäta ämnesomsättning både i vila och aktivt läge, avslutar Andreas Ekström.