Brattåsberget ska ge nytt liv i Surte

SURTE. 58 bostäder varsamt placerade längs en väg som slingrar sig upp på det grönskande berget. Familjen Sporres planer på ett unikt bostadsområde på Brattåsberget i Surte blir allt mer konkreta.
– Vi vill skapa något som gör ortsborna stolta, som stärker hela samhället och sätter Ale på kartan, säger Camilla Sporre.

Brattåsberget i Surte är mest känt för sin flaggstång som på högsta punkten är synlig för alla passerande. Berget ingick i en fastighetsaffär som familjen Sporre gjorde i början på 80-talet när åkeriet tog över stora delar av det tidigare glasbruket. 2010 började tankarna snurra i huvudet på Camilla Sporre om att bygga bostäder på Brattåsberget.

– Jag bollade idéerna med Ales dåvarande stadsarkitekt, Bert Andersson, som direkt såg möjligheterna. Två år senare beviljades vi ett positivt planbesked. Vi har sedan dess genomfört en mängd nödvändiga utredningar och har nu utformat ett koncept som omfattar 58 bostäder, varsamt placerade längs en väg uppför det gröna berget, berättar Camilla.

Vi träffas i Surtes gamla kraftstation. På plats finns också Magnus Clavegård, vd för Fiskaregården som jobbar med fastighetsutveckling.
– Det här är ett projekt som kommer att sticka ut och det gillar vi. Faktum är att under tiden som vi har diskuterat Brattåsberget har jag upptäckt vilken stor potential hela samhället Surte har. Läget är suveränt. Granne med Surtesjön och Vättlefjäll samtidigt som du har 10 minuter till Göteborg med pendeltåget, säger Magnus med förtjusning och fortsätter:

– Fiskaregården skiljer sig från många andra bolag i branschen. Vi är alltid långsiktiga och driver våra uppdrag med stor passion. Vi ser oss minst lika mycket som samhällsutvecklare. Vi älskar att involvera människor och det blir sällan några överklaganden där vi är engagerade. Dialogen med alla som berörs tror jag blir en viktig egenskap även i detta projekt. Jag hoppas och tror att alla här i Surte ska förstå vad den här satsningen kan betyda för orten som helhet. Fler invånare betyder bättre underlag för handel, service och föreningsliv. Det kan också bli startskottet för en ny era i Surte.

Först detaljplan
Än är det dock långt till att byggkranar är på plats. Bostadsområdet på Brattåsberget ska först antas i en detaljplan.

– Vår förhoppning är att Ale kommun lämnar besked i september om en starttid för detaljplanearbetet. Med tanke på att många utredningar redan är genomförda hoppas vi att det ska underlätta processen. Går allt som det ska bedömer vi att detaljplanen kan vara antagen vid årsskiftet 2023-2024. Det skulle i bästa fall betyda inflyttning i slutet av 2025, förklarar Magnus Clavegård.

Surte Lagerservice har i samarbete med Fiskaregården och arktitektfirman Tengbom tagit fram ett koncept för bostäder på Brattåsberget. Förslaget har barnfamiljen i fokus. Det gröna berget ska bevaras i så stor utsträckning som möjligt. Smala huskroppar ska sticka ut i grönskan och det ska finnas utrymme för växtlighet mellan bostäderna. Tanken är att det ska vara radhuslängor med 2 till 5 bostäder i. 

Sprängningar
– Vi vill spränga så lite som möjligt. I princip blir det bara vägen som vi kommer att behöva utföra mer omfattande sprängningar för, men den kommer inte att få ta mer än nödvändig plats, säger Magnus Clavegård.

Flera av bostäderna kommer att erbjuda fin utstikt, men den högsta punkten kommer inte att bebyggas. Däremot blir den tack vare vägen mer lätttillgänglig.

Konceptet innehåller också en större gemensam lokal för de boende. En så kallad ”hubb”.

Mötesplats
– Det ligger helt rätt i tiden. Vi skapar en funktionell mötesplats där leken är prioriterad för de små och bra utrymmen för föräldrar som önskar distansarbeta. Här ska också finnas övernattningsmöjligheter för gäster om det blir trångt i bostaden, beskriver Magnus Clavegård idén.

Husen ska byggas i trä och vila på plintar för att minimera antalet sprängningar.
– För att de ska smälta in fint är det önskvärt att husen får sedumtak, säger Camilla som har haft ett tydligt fokus på hållbarhet.
– I den mån det är möjligt kommer området att vara självförsörjande på energi genom solceller och bergvärme, understryker Magnus Clavegård.

Från idé till idag har det gått tolv år. Onödigt lång tid kan tyckas, men Camilla Sporre tror ändå att det kan föra något gott med sig.
– Konceptet som nu är framtaget hade vi inte haft på plats om det gått snabbare, men visst har det varit tröstlöst emellanåt. Nu känner vi dock att Ale kommun är med oss både politiskt och bland tjänstemännen. Det är en skön känsla.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…