Brattåsberget ska ge nytt liv i Surte

SURTE. 58 bostäder varsamt placerade längs en väg som slingrar sig upp på det grönskande berget. Familjen Sporres planer på ett unikt bostadsområde på Brattåsberget i Surte blir allt mer konkreta.
– Vi vill skapa något som gör ortsborna stolta, som stärker hela samhället och sätter Ale på kartan, säger Camilla Sporre.

Brattåsberget i Surte är mest känt för sin flaggstång som på högsta punkten är synlig för alla passerande. Berget ingick i en fastighetsaffär som familjen Sporre gjorde i början på 80-talet när åkeriet tog över stora delar av det tidigare glasbruket. 2010 började tankarna snurra i huvudet på Camilla Sporre om att bygga bostäder på Brattåsberget.

– Jag bollade idéerna med Ales dåvarande stadsarkitekt, Bert Andersson, som direkt såg möjligheterna. Två år senare beviljades vi ett positivt planbesked. Vi har sedan dess genomfört en mängd nödvändiga utredningar och har nu utformat ett koncept som omfattar 58 bostäder, varsamt placerade längs en väg uppför det gröna berget, berättar Camilla.

Vi träffas i Surtes gamla kraftstation. På plats finns också Magnus Clavegård, vd för Fiskaregården som jobbar med fastighetsutveckling.
– Det här är ett projekt som kommer att sticka ut och det gillar vi. Faktum är att under tiden som vi har diskuterat Brattåsberget har jag upptäckt vilken stor potential hela samhället Surte har. Läget är suveränt. Granne med Surtesjön och Vättlefjäll samtidigt som du har 10 minuter till Göteborg med pendeltåget, säger Magnus med förtjusning och fortsätter:

– Fiskaregården skiljer sig från många andra bolag i branschen. Vi är alltid långsiktiga och driver våra uppdrag med stor passion. Vi ser oss minst lika mycket som samhällsutvecklare. Vi älskar att involvera människor och det blir sällan några överklaganden där vi är engagerade. Dialogen med alla som berörs tror jag blir en viktig egenskap även i detta projekt. Jag hoppas och tror att alla här i Surte ska förstå vad den här satsningen kan betyda för orten som helhet. Fler invånare betyder bättre underlag för handel, service och föreningsliv. Det kan också bli startskottet för en ny era i Surte.

Först detaljplan
Än är det dock långt till att byggkranar är på plats. Bostadsområdet på Brattåsberget ska först antas i en detaljplan.

– Vår förhoppning är att Ale kommun lämnar besked i september om en starttid för detaljplanearbetet. Med tanke på att många utredningar redan är genomförda hoppas vi att det ska underlätta processen. Går allt som det ska bedömer vi att detaljplanen kan vara antagen vid årsskiftet 2023-2024. Det skulle i bästa fall betyda inflyttning i slutet av 2025, förklarar Magnus Clavegård.

Surte Lagerservice har i samarbete med Fiskaregården och arktitektfirman Tengbom tagit fram ett koncept för bostäder på Brattåsberget. Förslaget har barnfamiljen i fokus. Det gröna berget ska bevaras i så stor utsträckning som möjligt. Smala huskroppar ska sticka ut i grönskan och det ska finnas utrymme för växtlighet mellan bostäderna. Tanken är att det ska vara radhuslängor med 2 till 5 bostäder i. 

Sprängningar
– Vi vill spränga så lite som möjligt. I princip blir det bara vägen som vi kommer att behöva utföra mer omfattande sprängningar för, men den kommer inte att få ta mer än nödvändig plats, säger Magnus Clavegård.

Flera av bostäderna kommer att erbjuda fin utstikt, men den högsta punkten kommer inte att bebyggas. Däremot blir den tack vare vägen mer lätttillgänglig.

Konceptet innehåller också en större gemensam lokal för de boende. En så kallad ”hubb”.

Mötesplats
– Det ligger helt rätt i tiden. Vi skapar en funktionell mötesplats där leken är prioriterad för de små och bra utrymmen för föräldrar som önskar distansarbeta. Här ska också finnas övernattningsmöjligheter för gäster om det blir trångt i bostaden, beskriver Magnus Clavegård idén.

Husen ska byggas i trä och vila på plintar för att minimera antalet sprängningar.
– För att de ska smälta in fint är det önskvärt att husen får sedumtak, säger Camilla som har haft ett tydligt fokus på hållbarhet.
– I den mån det är möjligt kommer området att vara självförsörjande på energi genom solceller och bergvärme, understryker Magnus Clavegård.

Från idé till idag har det gått tolv år. Onödigt lång tid kan tyckas, men Camilla Sporre tror ändå att det kan föra något gott med sig.
– Konceptet som nu är framtaget hade vi inte haft på plats om det gått snabbare, men visst har det varit tröstlöst emellanåt. Nu känner vi dock att Ale kommun är med oss både politiskt och bland tjänstemännen. Det är en skön känsla.

Mer från allmänt

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Droghandel som är helt oacceptabel”

Det var inte tal om något larm eller ingripande när…

Filip kör aleborna in till Göteborg

Filip Röjland, 30, arbetar som lokförare och kör bland annat…

Stora Biodagen firas i Alafors

Det är snart 27 år sedan, den 10 september 1995,…

Senaste nytt

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Här får eleverna en andra chans

Sedan hösten 2021 erbjuder Ale gymnasium fyra yrkesintroduktionsutbildningar (IMY): barnskötare,…

Alependeln påverkas efter elfel

Ett elfel som inträffade på Göteborgs centralstation, strax efter klockan…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…