NÖDINGE. Nästa år kommer kommunen inte att samordna feriejobb för 16-och 17-åringar. Det är ett beslut som har väckt reaktioner bland ungdomarna.
– Jag blev chockad och ledsen, säger Sara Nordberg.
I ett led att introducera ungdomar till arbetslivet har arbetsmarknadsenheten samordnat och betalat för feriejobben. Under tre veckor har ungdomarna arbetat 75 timmar och kommunen har betalat lönen för både dem som har jobbat i kommunala verksamheter samt i privata företag.
– Jag har tidigare jobbat i stallet på Jennylund och det var en nyttig upplevelse för mig. Jag fick lära mig att ta mer ansvar och fick en fot in i arbetslivet, säger
Sara Nordberg.
– Jag har arbetat på SFI (Svenska för invandrare) på Komvux och fick känna hur den riktiga världen ser ut. Det var en väldigt bra erfarenhet för mig och fin respons från min arbetsgivare, fortsätter Johannes Sandberg.
Kommunfullmäktige har i flera år gett Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden i uppdrag att anordna feriejobb för 16–17-åringar, men inte under nästa år. Det jobbiga ekonomiska läget medför att nämnden i stället väljer att fokusera på kärnuppdraget omsorg.
– Det är alltid svårt att ta bort saker, men vi måste prioritera pengarna till kärnverksamheten omsorg. Särskilda boenden kommer att få mer pengar och även funktionsverksamheten, som i dagsläget går back 14 miljoner, säger Elena Fridfelt (C), ordförande i Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden.
Hon fortsätter:
– Det är viktigt att komma ihåg vad vi faktiskt gör. Vi plockar inte bort alla feriejobb från kommunen, utan det handlar om att vi inte betalar lön för alla. Det här gör att vi sparar 3,8 miljoner kronor som vi kan lägga på annat. Det är ett beslut som har väckt reaktioner bland ungdomarna. Både Sara Nordberg och Johannes Sandberg medger att de blev förvånade när de nåddes av informationen.
– Vi båda är med i Ungdomsrådet och politikerna har alltid sagt att vi ska vara delaktiga i beslut som berör oss, men den här gången fick vi reda på det efter att beslutet hade tagits. Det känns som att de har gått bakom ryggen på oss, säger Johannes.
– Jag blev chockad och ledsen. Vi är medvetna om att det måste göras nedskärningar i kommunen, men jag tycker att det är för drastiskt att ta bort feriejobben för både dem som går i årskurs 9 på högstadiet och årskurs 1 på gymnasiet. De borde i stället ha prioriterat att enbart anordna feriejobb för ungdomarna i nian eftersom de ska ut i arbetslivet för första gången, fortsätter Sara Nordberg.
Elena Fridfelt:
– Jag förstår att det är många ungdomar som är besvikna, men vi behöver de här pengarna till något annat.
Sanna Shakhawan går i årskurs 9 och hade hoppats på ett feriejobb till sommaren.
– Nu blir det en stor stress att försöka ordna något på egen hand. Vi är många som tycker att detta är ett dåligt beslut, säger hon.