KUNGÄLV. Den omfattande skogsbranden i Iglekärr-området blev ett kraftprov för alla inblandade och det finns många hjältar som är värda att hylla. Några av dem är Frivilliga Resursgruppen, FRG, i Kungälv som ryckte in.
– Vi hade aldrig klarat oss utan FRG, säger deltidsbrandmannen Lennart Nilsson, som också är ordförande i Civilförsvarsförbundet Bohus.
Frivilliga Resursgruppen består av utbildade ideella krafter som fungerar som ett stöd för samhället när kriser och andra extraordinära händelser uppstår. För tre och ett halvt år sedan flyttade de in i sin lokal i Kungälv och här finns det mesta för att kunna hantera en krissituation.
– Men det började egentligen några år tidigare när invandringen var hög. Då skötte vi brandbevakningen på alla asylboenden i Kungälv. Vi lyder under Kungälvs kommun, men eftersom Ale inte har något civilförsvar kan vi även hjälpa dem om de behöver, förklarar Lennart Nilsson, som också arbetar som deltidsbrandman på stationen i Surte.
Hur många är ni just nu?
– Runt 20 färdigutbildade och några fler är på väg in. Det är en personalstyrka som fyra brandstationer.
För två veckor sedan sattes FRG på ett svårt prov när de kallades till räddningsinsatsen vid den omfattande skogsbranden i Iglekärr-området öster om Skepplanda.
– Branden började på tisdag eftermiddag och redan på onsdag förmiddag fick jag ett samtal där de sa att vi skulle förbereda oss. Jag ringde runt till våra killar och tjejer och det dröjde inte längre förrän de var på plats. Vi tog fram våra brandkläder som vi har fått från de olika brandstationerna i närområdet. Åtta personer åkte härifrån och sedan var vi tolv under det andra dygnet. När vi kom till platsen var det bara att greppa en slang och börja släcka. Sedan var det bevakning under nätterna och så höll det på flera dygn, berättar Niklas Lysholm, ansvarig för FRG i Kungälv.
Lennart fyller i:
– Problemet var att vi fick fel adress först. Sedan när vi väl kom till platsen hade det brunnit ett tag och terrängen var eländig. Vi kunde inte ta oss dit med fordon, utan vi fick släpa med oss all slang och den stora pumpen flögs in med helikopter.
Hur upplevde ni de här dygnen?
– Det var fruktansvärt slitsamt. Svetten rann och det tog lång tid innan vi fick något att äta eller dricka. Får man inte mat under några timmar när man sliter så pass hårt blir man helt slut, säger Lennart.
– Man var helt slut eftersom vi fick springa upp och ner hela tiden. Man kopplar aldrig av när man vet att man ska på igen. Det är tur att man arbetar på ett företag som tillåter att man sticker iväg, fortsätter Niklas.
Hur var känslan när ni avslutade den akuta räddningsinsatsen på söndagskvällen?
– Jag är väldigt stolt över killarna och tjejerna som slet hårt. Jag tror att räddningstjänsten hade fått problem att släcka utan oss. Vi tränar för något som vi inte vill ska hända och vi brinner för att hjälpa kommuner i kris och hjälpa människor i nöd, säger Niklas.
Lennart håller med.
– Vi hade ingen personal kvar, och stationen i Surte fick stängas under de här dagarna och man gick ner på beredskap på de andra stationerna. Utan FRG och Hemvärnet hade vi aldrig klarat oss. Det är synd att Ale kommun inte har något civilförsvar. Det är inte så att kommunen måste betala mycket pengar för att ha en frivilligorganisation utan man får pengar från MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap), avslutar han.