Tyrone Hansson (FiA), servicenämndens ordförande, kritiserar i en frispråkig intervju allt från banker till livsmedelsjättar och självaste riksdagen.
Tyrone Hansson (FiA), servicenämndens ordförande, kritiserar i en frispråkig intervju allt från banker till livsmedelsjättar och självaste riksdagen.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/03/v1223-Tyrone-Hansson3-kopiera-scaled.jpg
Socialnämndens ordförande:

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

BOHUS. Inflationen fortsätter att stiga, räntorna likaså och tillsammans med höga elpriser pressas hushållen allt hårdare.
Socialnämndens ordförande, Tyrone Hansson (FiA), lägger pannan i djupa veck.
– Det är ett systemfel när de som redan har det tufft får det ännu svårare, säger han.

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer om att allt fler vittnar om en tuffare ekonomisk vardag. Det handlar både om barnfamiljer och pensionärer. Signalerna oroar Tyrone Hansson som har inlett sin andra mandatperiod som Socialnämndens ordförande i Ale.

– Pensionärer med den lägsta pensionen, vilket vi har många av i Ale, har inte ut mer än 10 000 kronor och då känns det när elräkningen är i samma nivå. Enligt PRO:s matkasseundersökning 2022 steg priset på livsmedel med 22% och sedan dess har det blivit ännu dyrare. De som inte har någon större buffert börjar få det riktigt kämpigt nu. Det känns så orättvist. Samma sak gäller de unga barnfamiljerna som kanske precis har flyttat till hus och plötsligt drabbas av en fördubblad räntekostnad ovanpå allt annat. SIFO:s färska rapport visar att tre av tio föräldrapar inte kan ge sina barn tillräckligt näringsrik mat. Man får hoppa över frukt och grönsaker för att få ihop det, säger han och riktar skarp kritik mot flera håll.

– Riksdagen har till uppgift att leverera robusta levnadsvillkor i Sverige, en hållbar infrastruktur med en stabil finanspolitik, el- och energipriser att lita på och en marknad som gör det möjligt för alla att handla mat på schysta villkor. För tillfället skenar allt och det är ett stort misslyckande. Bankerna och livsmedelsjättarna redovisar rekordvinster samtidigt som många hushåll vänder på varje krona. Det är bedrövligt. Alla måste dra sitt strå till stacken när samhället pressas. I dessa tider får de som ändå skördar sänka sina marginaler. Det är rimligt att se över hur livsmedelsbranschen fungerar i Sverige när våra priser stiger betydligt mer än i övriga Europa.

Tyrone Hansson inser att han som enskild politiker i ett lokalt parti inte har särskilt mycket att sätta emot, men han vill vara en röst för alla de som nu kämpar för att få ihop sin nya ekonomiska verklighet.

– Jag förstår de som hickar till varje gång det kommer en räkning. Samtidigt är det en relativt stor grupp som inte påverkas alls. Det är ett systemfel när de som redan har det tufft får det ännu svårare, menar Hansson.

Lågkonjunkturen som blir allt mer tydlig är för en del den första riktiga motgången efter en lång period av ekonomisk tillväxt.

– Räntan är fortfarande på en historiskt sett låg nivå, men för generationerna som inte upplevt 80- och 90-talen är det en chock. Vad som blir det nya normala läget vet vi inte heller, men vi måste prata om hur sunt det är att bankerna täljer guld samtidigt som många tvingas leva i ständig oro. Vi ska nog inte heller förvänta oss att varken räntan eller priserna som stigit unisont kommer att återgå till tidigare nivåer. Det gör att många löntagare som kanske får nöja sig med 3% löneökning får en helt ny ekonomisk verklighet att förhålla sig till, säger Hansson.

Än så länge har ansökningar om försörjningsstöd inte ökat något nämnvärt, men förvaltningen följer utvecklingen noga. Däremot har sektor service som ansvarar för maten i skolan noterat en förändring.

– Upplevelsen från medarbetarna i köket är att barnen äter mer i skolan nu och det är ett tecken att ta på allvar. Det kan bli en jobbig höst, avslutar Tyrone Hansson.

Mer från allmänt

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

Senaste nytt

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…