De vill uppmuntra skolelever till återvinning och rörelse

ÄLVÄNGEN. Agnes Bergfelt och Emmi Korkeaniemi är två 18-åringar från Ale som genom sitt skolprojekt, LightMaster Competition, vill uppmuntra tredjeklassarna till att återvinna och röra på sig.
— Målet är att såklart att så många skolor och klasser som möjligt vill delta, men även att eleverna genuint tycker att det är kul, säger Agnes Bergfelt.

Agnes Bergfelt, 18, och Emmi Korkeaniemi, 18, har känt varandra sedan mitten på högstadiet. Idag studerar de sida vid sida i årskurs 3 på Drottnings blankas gymnasieskola i Trollhättan. I ett pågående skolprojekt har de nu startat LightMaster UF, och ska anordna en tävling för lågstadieskolornas tredjeklassare. 

Tävlingen heter LightMaster Competition och går ut på att elever i årskurs 3, under två månader, ska samla ihop så många aluminiumhållare från värmeljus som möjligt. 

— Många andra UF-företag ville sälja en produkt, men vi tyckte inte att det lät så kul. När vi var små så gjorde vi något i skolan som kallas för batterijakten, men det finns redan. Då tänkte vi att vi kunde göra en annan variant. Kring jul tänder många värmeljus och slänger dessa behållare som brännbar. Vi vill uppmärksamma eleverna på att man inte ska göra det, säger Agnes Bergfelt. 

Tävlingen, som är gratis att delta i, drar igång 1 december 2021 och pågår till 30 januari 2022. Då ska en klass koras till vinnare. Förutom att eleverna ska se till att lära sig att slänga aluminiumhållare på rätt sätt, så är de även med och tävlar om priser där ett besök hos trampolinparken JumpYard i Göteborg, blir verklighet för vinnarna. Att priset är en aktivitet och inte en summa pengar, är något som Agnes Bergfelt och Emmi Korkeaniemi varit tydliga med sedan början. 

— Jag tycker att det är viktigt eftersom att vi idag ser att flera barn sitter med mobilerna i tidig ålder. Vi hoppas därför kunna bidra till en förändring i att man rör på sig mer. Vi har även fixat en videohälsning från Carolina Kluft till alla deltagande klasser. Hon är en bra inspirationskälla för rörelse, berättar Emmi Korkeaniemi.

De som kommer ha möjlighet att delta i tävlingen är tredjeklassare i kommunerna Ale, Trollhättan, Lilla Edet och Kungälv. Även ifall projektet till viss del befinner sig i sin linda, så har initiativtagarna redan hunnit få en del respons.

— Vi har redan fått med oss flera klasser från Skepplanda och Kungälv, som tycker att det låter roligt, berättar Emmi Korkeaniemi och förklarar att de inte riktigt hunnit med att kontakta alla skolor än, men att det är ett arbete som pågår.

Nu återstår det att se hur många skolor och klasser som väljer att delta i projektet. Men tjejerna ser fram emot att dra igång tävlingen i december och hoppas att engagemanget blir stort.

— Målet är att såklart att så många skolor och klasser som möjligt vill delta, men även att eleverna genuint tycker att det är kul, säger Agnes.

Daniel Marsfeld 

Mer från allmänt

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…

Senaste nytt

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…

Fängelsedömd alebo på rymmen

Det var i mars i år som mannen dömdes i…

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…