De vill uppmuntra skolelever till återvinning och rörelse

ÄLVÄNGEN. Agnes Bergfelt och Emmi Korkeaniemi är två 18-åringar från Ale som genom sitt skolprojekt, LightMaster Competition, vill uppmuntra tredjeklassarna till att återvinna och röra på sig.
— Målet är att såklart att så många skolor och klasser som möjligt vill delta, men även att eleverna genuint tycker att det är kul, säger Agnes Bergfelt.

Agnes Bergfelt, 18, och Emmi Korkeaniemi, 18, har känt varandra sedan mitten på högstadiet. Idag studerar de sida vid sida i årskurs 3 på Drottnings blankas gymnasieskola i Trollhättan. I ett pågående skolprojekt har de nu startat LightMaster UF, och ska anordna en tävling för lågstadieskolornas tredjeklassare. 

Tävlingen heter LightMaster Competition och går ut på att elever i årskurs 3, under två månader, ska samla ihop så många aluminiumhållare från värmeljus som möjligt. 

— Många andra UF-företag ville sälja en produkt, men vi tyckte inte att det lät så kul. När vi var små så gjorde vi något i skolan som kallas för batterijakten, men det finns redan. Då tänkte vi att vi kunde göra en annan variant. Kring jul tänder många värmeljus och slänger dessa behållare som brännbar. Vi vill uppmärksamma eleverna på att man inte ska göra det, säger Agnes Bergfelt. 

Tävlingen, som är gratis att delta i, drar igång 1 december 2021 och pågår till 30 januari 2022. Då ska en klass koras till vinnare. Förutom att eleverna ska se till att lära sig att slänga aluminiumhållare på rätt sätt, så är de även med och tävlar om priser där ett besök hos trampolinparken JumpYard i Göteborg, blir verklighet för vinnarna. Att priset är en aktivitet och inte en summa pengar, är något som Agnes Bergfelt och Emmi Korkeaniemi varit tydliga med sedan början. 

— Jag tycker att det är viktigt eftersom att vi idag ser att flera barn sitter med mobilerna i tidig ålder. Vi hoppas därför kunna bidra till en förändring i att man rör på sig mer. Vi har även fixat en videohälsning från Carolina Kluft till alla deltagande klasser. Hon är en bra inspirationskälla för rörelse, berättar Emmi Korkeaniemi.

De som kommer ha möjlighet att delta i tävlingen är tredjeklassare i kommunerna Ale, Trollhättan, Lilla Edet och Kungälv. Även ifall projektet till viss del befinner sig i sin linda, så har initiativtagarna redan hunnit få en del respons.

— Vi har redan fått med oss flera klasser från Skepplanda och Kungälv, som tycker att det låter roligt, berättar Emmi Korkeaniemi och förklarar att de inte riktigt hunnit med att kontakta alla skolor än, men att det är ett arbete som pågår.

Nu återstår det att se hur många skolor och klasser som väljer att delta i projektet. Men tjejerna ser fram emot att dra igång tävlingen i december och hoppas att engagemanget blir stort.

— Målet är att såklart att så många skolor och klasser som möjligt vill delta, men även att eleverna genuint tycker att det är kul, säger Agnes.

Daniel Marsfeld 

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…