ALE. I Ale kommun finns ett särskilt demensteam. Denna grupp finns för att ge råd och stöd till personer med symtom eller konstaterad demensdiagnos.
– Vi erbjuder även anhörigstöd, förklarar Lisskulla Olmås-Ericsson och Erika Frössling, demensspecialiserade undersköterskor.
Ale kommuns satsning på demensteam kom igång 2021. Under två år studerade Lisskulla Olmås-Ericsson och Erika Frössling på femtio procent på Yrkeshögskolan i Skövde.
– Resterande tid byggde de upp demensteamet, förklarar Angelica Lazo De La Vega Campana, enhetschef för stöd och kvalitet.
Om ni kort ska redogöra för utbildningen?
– Vi fick med oss mycket ny kunskap, vi levde verkligen demens under hela utbildningsperioden – tv-program, poddar och böcker konsumerades parallellt. Det man bör känna till är att det finns väldigt många olika demensdiagnoser. Därav är det viktigt att bemöta på ett personcentrerat sätt som innebär att man ser personens kvarvarande resurser, unika behov och erfarenheter. Vara nyfiken på vem personen är och har varit, säger Erika Frössling.
Demensteamet består utöver Lisskulla och Erikas spetskompetens av konsultativt stöd från sjuksköterskor samt personal från rehab (fysio- och arbetsterapeut) inom den kommunala primärvården. Teamet samverkar även med vårdcentralerna i kommunen.
– Demensteamet kan ge hjälp via stöd, råd och vägledning. Hjälpen kan ges både via hembesök och/eller telefonsamtal, säger Lisskulla och fortsätter:
– Vår hjälp är avgiftsfri, kräver inget biståndsbeslut och viktigt att känna till är att vi har sekretess.
Allt fler svenska drabbas av demens, vad är orsaken till det?
– Att vi lever längre. Dessutom ökar kunskapen, vi är mer lyhörda för de symtom som är kopplade till demens. Demens är dock inte bara en sjukdom som drabbar äldre utan vi kommer även i kontakt med yngre, säger Erika.
Demensteamets önskan är att i ett så tidigt skede som möjligt få kontakt med den person som har symtom eller konstaterad demens.
– Vi har några personer som vi har följt från start. För oss är det viktigt att skapa en relation och få personen ifråga att känna sig trygg. Vi hjälper till med tidiga insatser och utgör även en resurs för anhöriga.
Vad innebär anhörigstöd?
– Vi erbjuder stödsamtal där vi pratar om situationen som anhörig och hur den kan göras mer hanterbar. Stödet ska stärka den anhörige och bidra till ökad livskvalitet, gemenskap och kunskap, säger Lisskulla.
– Det finns också anhöriggrupper där man kan dela sina erfarenheter och kunskap med andra som befinner sig i en liknande situation.
I rollen som demensspecialiserade undersköterskor delar Lisskulla och Erika med sig av sin kunskap till medarbetare inom äldreomsorgen i samband med APT-möten samt att de träffar alla enheter inom äldreomsorgen som har demensombud.
– Vi fungerar även som handledare i specifika ärende och sjuksköterskorna i demensteamet utbildar personal på våra särskilda boende enligt modellen Stjärnmärkt, som är framtagen av Svenskt Demenscentrum, säger Erika.
Angelica Lazo De La Vega Campana anser att Ale kommuns satsning inom demensarbetet ligger helt i linje med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft nästa år.
– Grunden i den nya lagen är att jobba med tidigt förebyggande insatser, som ligger helt i linje med satsningen på vårt demensteam.