Den nya tidens gudstjänst

ÄLVÄNGEN. Med teknikens hjälp lyckas Smyrnaförsamlingen i Älvängen göra gudstjänsten tillgänglig för alla, cornavirus till trots. Alekuriren fanns med bakom kulisserna när smyrna direktsände söndagens gudstjänst.
– När många goda krafter samverkar blir det bra och vi bestämde oss tidigt för att inte ställa in utan ställa om vår verksamhet, säger pastor Elias Berg.

Det är två timmar kvar till gudstjänst, men i Smyrnakyrkan i Älvängen har redan ett 20-tal eldsjälar tagit plats. I coronatider är det många nya personer som fått växla upp, särskilt de med tekniskt kunnande. Söndagens gudstjänst är den nionde i ordningen som direktsänds via nätet.

– Vi började med en mobiltelefon och streamade rakt ut på facebook. Numera har vi riktiga kameror som vi kan växla mellan, professionellt ljus och sänder även på Youtube, berättar David Rydén, en av de som tagit plats bakom skärmarna.

Församlingens teknikintresserade personer har utvecklat konceptet och graderat upp utrustningen längs med resan. Kontakter har gjort det möjligt att låna in det mesta, men pastor Elias Berg inser att församlingen behöver investera och äga sin egen teknik.

– På sikt tror jag att vi kommer att sända mer från våra evenemang. Det är ett sätt att sprida vårt budskap och göra verksamheten mer tillgänglig. Dessutom tyder mycket på att våra äldre i riskgruppen kommer att behöva hålla sig borta från folksamlingar även i höst och då är det ett måste att kunna fortsätta sända, säger han.

Sedan starten den 22 mars har det hänt mycket. Det är många som har blivit involverade, inte minst ungdomar i församlingen.

– De är med och filmar, lär sig tekniken samt rutiner kring hur allt fungerar. De tar stort ansvar, berättar Elias.

Just den här söndagen finns det ett tydligt ungdomsfokus. Musikerna är från ungdomsteamet och för sången svarar Tove Andius och Cornelia Rydén. Andreas Ericsson är den i ungdomsteamet som fått i uppdrag att leda gudstjänsten. Han gör det med den äran och på ett personligt sätt. Pastor Elias Berg håller i predikan under temat ”Att förändra världen”. Kloka ord i en tid som minst sagt är föränderlig just nu, inte minst gäller det den kyrkliga verksamheten. Som vanligt är det ändå musiken som står i centrum. Det är en musikalisk, ungdomlig och livfull uppvisning. Det är bara applåderna i kyrksalen som saknas.

– Det är lite speciellt att sjunga och även predika inför kameror. Vi saknar det personliga mötet, men man lär sig. Numera försöker vi ha koll på om någon skriver i kommentarsfälten på facebook. Det är där vi får våra applåder och ibland får vi tips om böneämnen samt reaktioner på vad som händer under gudstjänsten. Det försöker vi fånga upp, säger Elias.

Fördelen med att direktsända gudstjänsten är att den också blir kvar på nätet. Den som missade kan titta i efterhand. Att få gudstjänsten hemlevererad är naturligtvis bekvämt, men det krävs en gedigen insats av både planering och genomförande. Smyrna i Älvängen har skaffat sig värdefull erfarenhet under våren, men är långt ifrån fullärda ännu. Inför söndagens gudstjänst steg pulsen rejält hos teknikerna. Ljudet var som bortblåst och tiden gick. Datorerna startades om, kablarna rycktes ut och sattes in på nytt. Svetten blev allt tydligare i pannvecken och plötsligt ber pastor Elias att gänget ska samlas i foajén. Han tar tillfället i akt att be och ber om hjälp att hitta felet med det försvunna ljudet.

Fem minuter före sändning andas teknikerna ut.

– Vi har hittat en lösning, den kommer att medföra en liten fördröjning mellan ljud och bild. Det är marginellt. Det viktigaste är att det fungerar. Vi är inte professionella, utan lär oss hela tiden. Kraven på oss får vara rimliga. Idag blev vi ett par erfarenheter rikare, konstaterar Lennart Myrberg.

Gudstjänsten flyter på helt utan problem. Den digitala versionen är slimmad till 60 minuter och innehåller predikan, bibelord och musikunderhållning. Det förekommer också förinspelade inslag som tittarna får ta del av.

– Innehållet varierar. Vi hade en intervju med kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund för några veckor sedan. Han pratade om vad kyrkorna kan bidra med i coronatider. Det var uppskattat, säger Elias.

Fram till den 14 juni, undantaget pingstdagen, kommer smyrna i Älvängen att fortsätta direktsända sina gudstjänster.

Mer från allmänt

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…

Sagie har gjort sitt avtryck

Tidigare har det uppförts två muralmålningar i Ale kommun, båda på Klöverstigarna i Nödinge. När det var dags att utse…

Butikschefen lämnar Coop Älvängen

Krister Petersson, 30, tog över som butikschef efter Tobias Håkansson i april 2018. Det som då var Coop Extra skulle…


Senaste nytt

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Nytt bottennapp för LNIK

Förra helgen förlorade Lödöse Nygård sin första match för säsongen och det blev en rejäl sådan mot IK Rössö. Bortamatchen…

Skön trea för Nol

Efter 0–3-förlusten mot Jonsered i tisdag åkte Nol IK till Kode på lördagen där en viktig match väntade. Båda lagen…

Storförlust för AIF

Att påstå något annat än att Ahlafors IF svarat för en jämn insats i sin comeback i division två vore…

ÄIK starkast i toppmötet

Älvängens IK stormar mot seriesegern i division 5. I lördagens hemmamatch mot tabelltrean FC Bosona-Bosna var serieledarna starkast från start,…

SBTK fixade en bortapoäng

SBTK åkte till fredagens bortamatch med en 6–0-seger mot Göta BK i ryggen. Mot Rydboholm inledde de gulsvarta starkt, men…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…

Nattvandringen igång igen

Nattvandring pågår kontinuerligt i Nödinge/Nol och i Älvängen. I samband med skolstarten återupptogs verksamheten på nämnda orter. – I Nödinge…

ÄIK tog tillbaka serieledningen

ÄIK hade inte spelat sedan förlusten mot Lunden ÖBK den 5 september och under den tiden tog Finlandia/Pallo över serieledningen.…

Sagie har gjort sitt avtryck

Tidigare har det uppförts två muralmålningar i Ale kommun, båda på Klöverstigarna i Nödinge. När det var dags att utse…