KUNGÄLV. Den 30 juni sköts en polisman till döds i Göteborg. Lokalpolisområdeschefen i Kungälv/Ale, Christian Nylén, blev den som utsågs att ansvara för det initiala krisstödsarbetet i region Väst, planera begravningen för sin kollega och den ceremoni som hölls vid Svenska Mässan.
– Ett hedervärt uppdrag och det var värdefullt att alla kollegor kunde få ta ett sista farväl.
Det var en dag som skakade om helt land. Dödsskjutningen av polismannen Andreas Danmann, 33, gick inte någon förbi.
– Det går knappt att beskriva vilka känslor som uppstår, det är både sorg och ilska, förklarar Christian Nylén.
Hur hanterade ni situationen inom lokalpolisområde Kungälv/Ale?
– Krisstödsorganisationen sattes igång direkt. Eftersom vi tillhör Storgöteborg så var det kollegor härifrån som jobbade med insatsen den aktuella kvällen och befann sig i området. Sedan var det kollegor som indirekt blev berörda, som kände den skjutna polisen eller som hade gått i skola med honom.
– Vi fångade upp alla anställda med omedelbara samtal och sedan uppföljande samtal. Det är självklart att en sådan här tragisk händelse sätter sina spår.
Hur ser du på utvecklingen i samhället, är poliser mer utsatta idag?
– Polis är ett farligt yrke, det vet vi. Vi pratar dagligen om de risker som vi utsätts för. Händelsen i juni kommer att forma våra interna samtal framöver. Rent statistiskt är man emellertid inte mer utsatt som polis nu än för tjugo år sedan men det är klart att det finns en ökad risk när det finns fler illegala vapen ute och fler pågående konflikter mellan kriminella gäng, säger Christian Nylén.
Bortsett från den tragiska händelsen i Biskopsgården, hur upplevde ni sommaren i det lokala polisområdet?
– Det har varit en förhållandevis lugn sommar. Vi har fortsatt problem med narkotikaförsäljning i Ales tätorter. Så länge det finns efterfrågan på narkotika, lika länge skapas det en tillgång.
Hur hanterar ni situationen?
– Vi arbetar aktivt och gränssättande vad det gäller all typ av narkotikahantering. Faktum är att vi har gjort ett flertal ganska stora beslag under året. Från polisens sida kan vi inte annat än att återigen vädja till föräldrar och andra vuxna att vara nyfikna och ifrågasättande till ungdomar, att samtala om narkotika och riskerna med droger.
Det talas om många nya poliser i landet, gäller det även lokalpolisområde Kungälv/Ale?
– Ja, vi är nu tretton fler poliser än vid samma tidpunkt förra året. Det är glädjande och behövligt. Det är enbart poliser i yttre tjänst, som arbetar med trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete.
Utöver narkotika vad har ni mer fokus på i Ale?
– Vi får många samtal som gäller trafiken, om störande mopedåkning och att folk kör för fort. Vi är beroende av tips från allmänheten och vill att aleborna fortsätter höra av sig till oss. Utifrån invånarnas information kan vi agera och göra rätt saker, avslutar Christian Nylén.