ALE/LILLA EDET. Hittills i år har 44 personer smittats av den fästingburna sjukdomen TBE i Västra Götalandsregionen. Tre av fallen kan kopplas till Ale och Lilla Edet.
– Lödöse är en röd prick på kartan, meddelar Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
2016 var andelen smittfall i Västra Götaland totalt 25. Året efter ökade siffran till 60 och där har det legat kvar.
– Det har varit långa och milda höstar. Vanligtvis augusti samt september toppmånaderna för antalet registrerade fall och det har slutat i oktober. Men vi har under de senaste åren även haft personer som har smittats i både november och december, berättar Peter Nolskog.
Hittills i år har 44 personer smittats av den fästingburna sjukdomen, TBE.
– Men siffran kan landa på runt 60 i år igen beroende på om det fortsätter att vara en mild höst, säger Nolskog.
Enligt den biträdande smittskyddsläkaren kan tre av de 44 fallen kopplas till Ale och Lilla Edet.
– Vi har en person som bor i Alafors som har smittats, men det är ännu osäkert om denne har smittats där. Vi har inte hunnit genomföra några intervjuer. Det finns också ett fall i Lilla Edet och ett i Lödöse, berättar han.
Just Lödöse har under de senaste åren blivit ett riskområde.
– Där har det varit väldigt många fall. Vi har runt 12–15 stycken som har smittats däromkring under de senaste åren och det är därför en röd prick på kartan, säger Nolskog.
Symptomen brukar komma en till två veckor efter att personen har smittats och det sker oftast i olika steg.
– De svåra fallen får ofta först lättare symptom, blir friska och insjuknar därefter igen efter några dagar. Då får man hög feber och kraftig huvudvärk. Knappt hälften av dessa får långdragna besvär. Man blir bland annat mindre stresstålig och tappar förmågan att sålla sinnesintrycken, berättar Nolskog.
Allt fler väljer att påbörja en vaccination mot TBE, men många missar att fullfölja den.
– Det är ett svårt och krångligt vaccinationsschema. Man ska göra det flera gånger och det är många som glömmer. Det är inte försent att vaccinera sig nu. Om man är en person som är ute mycket i skog och mark finns det ingen säsong som är fel, säger Nolskog.
Antalet smittfall
2020: 44
2019: 63
2018: 60
2017: 60
2016: 25
Källa: Folkhälsomyndigheten