“Det är kris, på kris, på kris i landet”

– Patrik Malkos släktingar drabbades hårt av explosionen i Beirut

SURTE. Explosionen i Libanons huvudstad Beirut skakade om världen. Videoklipp spred sig snabbt över sociala medier och på nyheterna kunde man se ett svampliknande moln sprida sig över staden. Surtebon Patrik Malko, 28, som har släkt boende i området, upplevde timmar av ovisshet under sina försök att komma i kontakt med dem.

Patrik Malko, Surte, lever just nu I stor oro för sina släktingar i Beirut. Han söker ständigt kontakt med dem via alla kanaler.
Foto: P-A Klöversjö
Patrik Malko, Surte, lever just nu I stor oro för sina släktingar i Beirut. Han söker ständigt kontakt med dem via alla kanaler. Foto: P-A Klöversjö

– Det hände precis där min släkt bor i Libanon, alla mina släktingars fönster och dörrar sprängdes bort. Men tacka gud att alla klarade sig, säger Patrik.
Patrik Malko är född i Sverige och ser sig som svensk, men rötterna har han i Libanon. Han bor med sin familj som kom till Sverige på 80-talet och idag bor de i en villa i Surte. Familjen besöker ofta bekanta i Beirut och platsen där explosionen skedde har Patrik besökt flera gånger.
– Det är en skrämmande tanke att veta att man hade kunnat vara där nu. Senast förra året besökte jag platsen där det sprängdes, säger Patrik.
När han fick höra om explosionen kände Patrik en stark oro för att någon han känner drabbats. Vissa släktingar svarade direkt när de ringde medan det tog längre tid att lokalisera andra.
– Jag fick panik när vi inte fick någon kontakt med min kusin på över en timma. Men han var på jobbet och kunde inte svara, säger han.
– Det är alltid hemskt när något sådant här händer, men det blir en extra klump i magen när det handlar om människor man känner.
Även om Patriks släktingar klarade sig med livet i behåll påverkades de av händelsen avsevärt. Patriks moster äger en butik tio minuter med bil ifrån explosionens epicentrum och på ett videoklipp syns det hur tryckvågen krossar rutor, varor som flyger, kunder som kastar sig på varandra och paniken i deras ögon.
– Det värsta med att se klippen från min moster butik är skräcken i människorna. Det första som kommer upp i deras hjärna är ju, ”är det krig nu?” För det är den verklighet de har upplevt tidigare. I Sverige tänker man inte på samma sätt, säger Patrik.
Nu har regeringen gått ut med att explosionen uppstod till följd av att flera ton av det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat fattat eld i ett lager.
– Om det är så att detta ämne har förvarats mitt i staden, då har myndigheterna inte tagit situationen på allvar, säger han.
Dagen efter kablades drönarbilder ut på ödeläggningen och internationella medier rapporterar om stigande dödstal och överfulla sjukhus. Som anhörig i Sverige kämpar Patrik och hans familj med den hjälplösa känslan av att befinna sig hundratals mil från sina behövande släktingar och folket i Beirut.
– Man får hjälpa till så gott det går över telefon. Det är värre nu också i och med corona då vi inte kan åka och hälsa på. Men det var som min kusin sa, det är kris på kris på kris i landet. Det har aldrig varit bra där, när ska det bli bra i Libanon?, undrar Patrik uppgivet.
Videoklippet är från Patriks mosters butik och visar när tryckvågen slår ut allt.
Sanna Siljander

Mer från allmänt

Ale och Lilla Edet backar i näringslivsranking 

På onsdagen presenterade Svenskt Näringsliv 2020 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där drygt 33 000 företagare i…

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…

Sagie har gjort sitt avtryck

Tidigare har det uppförts två muralmålningar i Ale kommun, båda på Klöverstigarna i Nödinge. När det var dags att utse…


Senaste nytt

Orientering i toppklass

Vädergudarna hade vaknat på rätt sida i fredags när OK Alehof arrangerade SM-kvaltävlingen i orientering. – En fantastisk dag att…

Hela Edet bakar på lördag

Baktävlingen, som anordnas av volontärer, flyttar in i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler med stängda dörrar. – Med tanke på pandemin blir…

Ale och Lilla Edet backar i näringslivsranking 

På onsdagen presenterade Svenskt Näringsliv 2020 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där drygt 33 000 företagare i…

Stekhett derby väntar

2016 var senast Ale IBF och Surte IS IBK ställdes mot varandra. Nu är det dags igen och lokaltidningen har…

Ny broförbindelse diskuteras

I Ale kommun pågår arbetet med en ny översiktsplan. Den ska i grova drag ange hur den fysiska samhällsutvecklingen är…

Bilar kan vi, men vägar?

Bilen är idag en självklarhet, inte minst för familjen som ska lämna, hämta, handla och hälsa på i sin omgivning.…

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Nytt bottennapp för LNIK

Förra helgen förlorade Lödöse Nygård sin första match för säsongen och det blev en rejäl sådan mot IK Rössö. Bortamatchen…

Skön trea för Nol

Efter 0–3-förlusten mot Jonsered i tisdag åkte Nol IK till Kode på lördagen där en viktig match väntade. Båda lagen…

Storförlust för AIF

Att påstå något annat än att Ahlafors IF svarat för en jämn insats i sin comeback i division två vore…