Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Rolf Gustafsson (S) menar att Älvängens framtida utmaning inte bara består av att återskapa liv och rörelse i centrum.
Det behövs enligt honom en vision för hela orten.
– Älvängen kommer att växa, men åt vilket håll? Starrkärr, Alafors eller ihop med Skepplanda?
Sektor samhällsbyggnad har fått utstå mycket kritik under våren. Långa och tröga processer har fått många att höja rösten. Det mesta har en förklaring i svårigheten att tillsätta de vakanta tjänster som har uppstått främst på plansidan, men enligt Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Rolf Gustafsson, är det inte hela sanningen.
– Nej, vi har inte haft rätt struktur och organisation. Att personal slutar är inget ovanligt, därför måste våra arbetsmetoder vara noggrant dokumenterade och kvalitetssäkrade. Så har inte varit fallet. När en ny handläggare har kommit in har de ofta fått börja om på nytt i varje ärende. Det är klart att det tar tid. Nu har vår nya sektorchef, Barbro Sundström, sett över processerna och det känns äntligen som att vi är på rätt väg. Vi måste bara ha lite mer tålamod, säger han.
Ett av skälen till att Ale kommun har haft svårt att konkurrera om kompetensen har varit samhällsbyggnadskontorets placering i Alafors, dit det är svårare att ta sig med kollektivtrafik.
Ingen hemlighet
– Det är ingen hemlighet, men det är inget beslut för nämnden. Det är en kommunledningsfråga och den har helt enkelt inte prioriterats. Hade jag fått bestämma hade vi flytat igår, säger Rolf bestämt.
Under första halvåret 2019 kommer kontoret sannolikt att få packa sina väskor. Gamla Börjessons Mekaniska ska nu renoveras till kommunkontor.
– Det bästa hade varit om hela samhällsbyggnadskontoret med mark och exploatering fick flytta in, men det vet vi inte än. Det känns bra att vi har en lösning inom räckhåll, säger Rolf.
Kring utvecklingen av Älvängen centrum har det också höjts röster under våren och Rolf Gustafsson är självkritisk.
Blev fel
– Det är klart att jag också inser att det har blivit fel. Vi skulle självklart ha utrett möjligheten att växa runt pendelstationen och bort mot gamla cementgjuteriet. Det gick för fort, men samtidigt har vi chansen att forma något helt nytt i centrum när vi nu har rådigheten över flertalet fastigheter. Vi beräknar att 600 nya lägenheter ska kunna inrymmas och att det i dessa fastigheter ska ges plats för handel och service i markplan. Det här är inget vi bygger imorgon, utan det kräver en noggrann planering. Det är Älvängens mest attraktiva tomter och exploatörerna kommer stå på kö för att bygga, men vi måste skapa rätt förutsättningar och ta allt i rätt ordning säger Rolf och tillägger sen att Älvängen centrum bara en liten del i utvecklingen.
– Orten kommer att fortsätta växa, men åt vilket håll? Ska Älvängen växa åt Starrkärr, Alafors eller kanske ihop med Skepplanda. Det måste vi ta beslut om. Jag tycker vi borde starta ett visionsarbete, Älvängen 2050. Det har vi läge att göra i samband med att en ny översiktsplan för Ale ska tas fram. Det hoppas vi kunna börja med redan under hösten.
Gustavas Plats, gamla busscentrum, där Serneke har planerat för 120 lägenheter gapar fortfarande öde.
– Sektorn har tagit fram en dagvattenutredning för att förhindra framtida översvämningar. Det var ett måste för att kunna anta detaljplanen. Utredningen visar på ett antal stora åtgärder som måste genomföras och exakt vad det är kommer att presenteras efter sommaren, berättar Rolf.
Paradisområdet där det också är planerat för en större bostadsexploatering har också utmaningar innan det kan förverkligas.
– Under nästa mandatperiod måste vi hitta en ny lokalisering av motorbanan, annars går det inte att bygga någonting i det området.