”Det här är mitt 50:e majtåg”

ÄLVÄNGEN. Sveriges tidigare statsminister, Stefan Löfven (S), log brett när han klev ur säpobilen utanför Älvängens Folkets Hus.
Han gillade vad han såg, en byggnad som andades arbetarrörelsens förenade kraft.
– Jag har varit i Ale någon gång tidigare, men jag vet faktiskt inte när och jag är lite dåligt påläst om vad ni är kända för. Bandyklubben Ale-Surte känner jag förstås till, sa Stefan Löfven.

Förutsättningarna var de bästa tänkbara för en majdemonstration i Ale. Soldis, 17 grader och en av landets mest eftertraktade huvudtalare på programmet. Lokaltidningen fick tio exklusiva minuter med Stefan Löfven innan demonstrationen. Sedan väntade även Sveriges Radio, Göteborgs-Posten och ytterligare ett antal journalister stod i kö bakom Folkets Hus. Löfven anlände på sekunden och gav ett avslappnat intryck. Känner han sig möjligen befriad av att inte längre vara regeringschef?
– Det är ett fantastiskt fint förtroende att vara statsminister och partiordförande, men allt har sin tid. Det var rätt att lämna över i god tid före valet, inte minst för väljarna så de vet vem som kommer att leda partiet när de ska rösta i september, svarar Löfven.

Tiden efter överlämnandet till Magdalena Andersson har han framför allt ägnat åt familjen och hustrun Ulla.
– Det är skönt att kunna välja vad man vill göra. Vi har kunnat vara mer i Örnsköldsvik och även om jag inte är helt sysslolös så är det inte som förut när man jobbade mer än heltid.
Redan innan majtalen blev offentliga sipprade det ut att det kommer finnas ett tydligt fokus långt från den svenska arbetsmarknadens villkor. Kriget i Ukraina som självfallet påverkar oss alla kräver att omvärlden visar solidaritet med befolkningen. Stefan Löfven träffade den ryske presidenten Vladimir Putin ett antal gånger under sin tid som statsminister. Kunde han ana att Putin var ondskan personifierad?
– Nej, det kunde jag inte, men samtidigt visste vi att han har ett förflutet i KGB så vi kunde inte ta något för givet. Han säger att han inte vill se att Sverige och Finland går med i Nato, men han agerar på ett sätt som tvingar oss i den riktningen. Att göra en sån attack mot ett grannland och begå sådana krigsbrott mot en befolkning som mer eller mindre är deras eget folk. Det är fruktansvärt. Det är det allvarligaste vi sett i modern tid, att beskjuta skolor och sjukhus. Det är för hemskt, säger Löfven.

Det blev åtta år som statsminister för Sverige och i den rollen är beslutsfattande en del av vardagen. När Alekuriren ber Löfven om det enskilt viktigaste beslutet för näringslivet har han svårt att välja.
– Det enskilt viktigaste är kanske ändå beslutet om att införa korttidspermittering i samband med pandemin. Det innebar att 600 000 löntagare slapp bli uppsagda och företagen slapp säga upp sin personal när det var om svårast.

Arbetsförmedlingens nya roll med färre kontor i kommunerna har kritiserats och Ale är en av de kommuner som inte längre har ett kontor.
– Det allvarligaste som hänt Arbetsförmedlingen är den neddragning som högerbudgeten innehöll när den drevs igenom efter förra valet. Den innehöll inte bara färre kontor utan också mindre medel till utbildningsinsatser. Efter detta har vi försökt jobba upp verksamheten igen och vi har sagt att Arbetsförmedlingen måste finnas brett och nu finns det återigen fler kontor. Det finns också ett bredare samarbete idag med andra aktörer och företag. Det tror jag är viktigt.

Att första maj är en högtidsdag för Stefan Löfven är ingen hemlighet.
– Första maj betyder jättemycket för mig. Jag gick i mitt första tåg i Sollefteå efter att vi hade bildat SSU. Det är faktiskt 50 år sedan i år, konstaterar han och jubileumsmarschen ägde sedan rum genom centrala Älvängen.

Mer från allmänt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Senaste nytt

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…