”Det här är mitt 50:e majtåg”

ÄLVÄNGEN. Sveriges tidigare statsminister, Stefan Löfven (S), log brett när han klev ur säpobilen utanför Älvängens Folkets Hus.
Han gillade vad han såg, en byggnad som andades arbetarrörelsens förenade kraft.
– Jag har varit i Ale någon gång tidigare, men jag vet faktiskt inte när och jag är lite dåligt påläst om vad ni är kända för. Bandyklubben Ale-Surte känner jag förstås till, sa Stefan Löfven.

Förutsättningarna var de bästa tänkbara för en majdemonstration i Ale. Soldis, 17 grader och en av landets mest eftertraktade huvudtalare på programmet. Lokaltidningen fick tio exklusiva minuter med Stefan Löfven innan demonstrationen. Sedan väntade även Sveriges Radio, Göteborgs-Posten och ytterligare ett antal journalister stod i kö bakom Folkets Hus. Löfven anlände på sekunden och gav ett avslappnat intryck. Känner han sig möjligen befriad av att inte längre vara regeringschef?
– Det är ett fantastiskt fint förtroende att vara statsminister och partiordförande, men allt har sin tid. Det var rätt att lämna över i god tid före valet, inte minst för väljarna så de vet vem som kommer att leda partiet när de ska rösta i september, svarar Löfven.

Tiden efter överlämnandet till Magdalena Andersson har han framför allt ägnat åt familjen och hustrun Ulla.
– Det är skönt att kunna välja vad man vill göra. Vi har kunnat vara mer i Örnsköldsvik och även om jag inte är helt sysslolös så är det inte som förut när man jobbade mer än heltid.
Redan innan majtalen blev offentliga sipprade det ut att det kommer finnas ett tydligt fokus långt från den svenska arbetsmarknadens villkor. Kriget i Ukraina som självfallet påverkar oss alla kräver att omvärlden visar solidaritet med befolkningen. Stefan Löfven träffade den ryske presidenten Vladimir Putin ett antal gånger under sin tid som statsminister. Kunde han ana att Putin var ondskan personifierad?
– Nej, det kunde jag inte, men samtidigt visste vi att han har ett förflutet i KGB så vi kunde inte ta något för givet. Han säger att han inte vill se att Sverige och Finland går med i Nato, men han agerar på ett sätt som tvingar oss i den riktningen. Att göra en sån attack mot ett grannland och begå sådana krigsbrott mot en befolkning som mer eller mindre är deras eget folk. Det är fruktansvärt. Det är det allvarligaste vi sett i modern tid, att beskjuta skolor och sjukhus. Det är för hemskt, säger Löfven.

Det blev åtta år som statsminister för Sverige och i den rollen är beslutsfattande en del av vardagen. När Alekuriren ber Löfven om det enskilt viktigaste beslutet för näringslivet har han svårt att välja.
– Det enskilt viktigaste är kanske ändå beslutet om att införa korttidspermittering i samband med pandemin. Det innebar att 600 000 löntagare slapp bli uppsagda och företagen slapp säga upp sin personal när det var om svårast.

Arbetsförmedlingens nya roll med färre kontor i kommunerna har kritiserats och Ale är en av de kommuner som inte längre har ett kontor.
– Det allvarligaste som hänt Arbetsförmedlingen är den neddragning som högerbudgeten innehöll när den drevs igenom efter förra valet. Den innehöll inte bara färre kontor utan också mindre medel till utbildningsinsatser. Efter detta har vi försökt jobba upp verksamheten igen och vi har sagt att Arbetsförmedlingen måste finnas brett och nu finns det återigen fler kontor. Det finns också ett bredare samarbete idag med andra aktörer och företag. Det tror jag är viktigt.

Att första maj är en högtidsdag för Stefan Löfven är ingen hemlighet.
– Första maj betyder jättemycket för mig. Jag gick i mitt första tåg i Sollefteå efter att vi hade bildat SSU. Det är faktiskt 50 år sedan i år, konstaterar han och jubileumsmarschen ägde sedan rum genom centrala Älvängen.

Mer från allmänt

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Senaste nytt

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…