ALE. Sommaren är här – bad och båtliv med den. Om olyckan skulle vara framme är det av största vikt att räddningsfordon och dess personal kan ta sig fram till platsen. – Vid drunkningar är tid livsavgörande och felparkerade bilar kan göra att vi kommer fram för sent, säger Anders Eriksson på Bohus Räddningstjänstförbund.
För ungefär en månad sedan inträffade ett drunkningstillbud i Surtesjön. För att undvika att fler tragiska olyckor inträffar under sommarperioden gör Ale kommun, polis och räddningstjänst gemensam sak genom att informera sina invånare om hur man badar säkert.
– Bestäm vem som har koll på vem om ni badar i en större grupp och lägg ner skärmar och böcker när någon i sällskapet badar. Icke simkunniga skall vara inom en armlängds avstånd från en simkunnig och kan med fördel bada med flytväst, säger John Dagerås på kommunens säkerhetsenhet.
– Orientera er! När du kommer till en badplats se efter vad för utrustning som finns att tillgå. Ta även reda på adress eller koordinater till platsen, så du vet var du är om du behöver larma. Ladda gärna ner SOS 112-app, ifrån den kan du ringa och då kan SOS se din position, tillägger Anders Eriksson på Bohus Räddningstjänstförbund.
Drunkning är den vanligaste dödsorsaken, till följd av olycka, bland barn 1-6 år. Bristande uppmärksamhet samt pooler i trädgårdar spelar en roll i denna statistik.
– Drunkning är en process som startar redan då man hoppar i vattnet, men det är först när badaren börjar få problem som det blir tidskritiskt. Ju tidigare processen avbryts desto bättre förutsättningar för en lycklig utgång, säger Anders Eriksson och fortsätter:
– Du kan känna igen en drunkning på att huvudet guppar som ett flöte med kanske lite plask runtom. Därefter går det snabbt till att personen hamnar helt under vatten om den inte får hjälp. De ropar sällan på hjälp, all energi går till att hålla sig ovan ytan.
För en icke simkunnig kan det räcka med att tappa fotfästet, även om personen egentligen bottnar kan den inte flytta runt tyngdpunkten och ställa sig upp. De börjar ofta tumla runt vilket i sig kan vara svårt att skilja från lek.
– Vad gäller drunkning till följd av olycka är män över 60 år överrepresenterade i statistiken. Man ser överskattning av egen förmåga samt ökad riskbenägenhet som orsaker till att målgruppen drabbas av fler drunkningar. Det är lätt att tro den fysiska kapaciteten är samma år efter år men så är sällan fallet. Antalet drunkningar har minskat över tid men statistiken ser liknande ut, det är svårt att nå målgrupper som inte identifierar sig med frågan, förklarar Anders Eriksson.
Räddningstjänsten är nu i full färd med att göra en tillsyn av de kommunala badplatserna i Ale kommun – Surtesjön, Vimmersjön, Hultasjön och Hålsjön.
– Vi kontrollerar så att det finns livräddningsredskap, att bryggorna ser okej ut och så vidare, säger Anders Eriksson.
– Skulle man som privatperson upptäcka att det saknas exempelvis en livboj är vi tacksamma om man hör av sig till Kontaktcenter i Ale kommun, poängterar John Dagerås.
Soliga semesterdagar vallfärdar folk till badplatserna och parkeringssituationen kan då bli ett problem. I just detta avseende sticker Surtesjön ut i negativ bemärkelse.
– Badgästerna är på stranden för att bada och ha en trevlig dag, de tänker inte på framkomlighet för räddningsfordon. Det är absolut förbjudet att parkera framför en bom, säger kommunpolis Jessica Ask.
Det har hänt att räddningspersonal har blivit tvungna att lämna sina fordon och springa sista biten för att nå fram till den nödställda.
– Det kan vara skillnaden på liv och död, säger Anders Eriksson.
Vad för råd vill ni ge till dem som ska parkera sin bil vid någon av de populära badsjöarna?
– Lämna tre meter fri vägbana. Parkera på angiven parkeringsplats och ingen annanstans. Ta gärna bussen eller cykla till badplatsen om det går.
• Påkalla hjälp från andra på plats så du inte är ensam
• Tidigt larm till 112, du vill att hjälp är på väg! Räddningstjänst, sjöräddning och ambulans larmas ofta för sent, man tror man ska klara ut situationen. Vi åker hellre en gång för mycket än kommer till platsen för sent.
• Ska du hjälpa den nödställda så ta med flythjälp ut och utsätt dig inte för fara. Egen säkerhet går först, situationen blir inte bättre med två nödställda.
• Hamnar den nödställda under vatten så släpp inte platsen med blicken, ju mer exakt plats desto effektivare blir vårt sök.
•Möt och visa räddningspersonalen till rätt plats!