ALE. Vecka 47 arrangeras ”En vecka fri från våld”. Det är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld.
– Det våldsförebyggande arbetet pågår året runt, säger Sara Johansson, projektledare i Ale kommun.
Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med och vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet. Mäns våld är ett av våra största samhällsproblem, men våldet går att förebygga.
– Kampanjveckan är ett bra tillfälle att synliggöra det förebyggande arbete som ständigt sker i vår kommun, säger Sara Johansson.
Initiativet ”En vecka fri från våld” är årligen återkommande. Veckan är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stödjs av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner samt länsstyrelserna. Det är åttonde året som denna landsomfattande kampanj genomförs. Syftet är att uppmärksamma att våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och att sprida kunskap om hur vi tillsammans kan förebygga våld.
– I kommunens samverkansforum TSI (tidigt samordnade insatser) är ett av våra fokusområden våldsprevention. I det arbetet ingår bland annat att ge en grundutbildning i våldsprevention till alla våra medarbetare som jobbar med barn och unga. Personal inom förskolan, högstadiet och gymnasiet har genomgått utbildning likaså avdelningar inom kultur- och fritid. Nu är det personal på låg- och mellanstadiet som tar del av utbildningen, säger Sara Johansson och fortsätter:
– Det handlar om att öka kunskapen och belysa olika former av våld som förekommer. Vi har använt oss av ett material som utgår från de tre förändringsprinciperna:
• Öka medvetenheten som sambandet mellan lindrigt och grovt våld
• Öka medvetenheten om sambandet mellan destruktiva könsnormer och våld
• Lära sig att vara en aktiv åskådare
– Att vara en aktiv åskådare innebär att du agerar mot våld när du ser det, jämfört med en passiv åskådare som ser vad som händer men inte agerar. När det handlar om grovt våld är det tydligt att vi förlitar oss på att polisen ska ingripa, men när vi kommer det till det lindriga våldet är allt inte lika självklart. Det är allas ansvar att sänka nivån på våldet, att vi tillsammans undviker att det klättrar högre upp i våldspyramiden, säger Sara Johansson.
Våldspyramiden utgör en central roll i utbildningen som sker i Ale kommun. Pyramiden är ett sätt att förstå hur våld fungerar. Våld kan vara många olika saker – fysiskt, psykiskt, sexuellt och även digitalt. Det kan vara slag och sparkar, men också hot, elaka kommentarer, att förstöra någons saker eller att tvinga någon att göra något sexuellt.
– Längst ner i pyramiden finns det som är vanligast och ofta ses som mindre allvarligt, som att säga elaka saker eller skämta på någons bekostnad. Det kan verka som att det inte är så farligt, men när sakerna som finns längst ner i pyramiden blir vanligare och vanligare blir det också mer och mer troligt att de sakerna som finns i nästa nivå inte verkar så farliga längre, säger Sara Johansson.
Genomförs det någon utåtriktad aktivitet under kampanjveckan?
– Vi kommer att sprida information i våra olika kanaler och vi kommer också ta in våra unga kommunutvecklare från i somras. De genomgick en utbildning och i nästa veckan görs en informationskampanj som riktar sig till unga. Tillsammans med fältgruppen och ungdomscoacherna besöker de olika mötesplatser runtom i Ale
– Slutligen kan nämnas att vi har blivit beviljade utvecklingsmedel från Länsstyrelsen Västra Götaland för att ytterligare kunna stärka det våldsförebyggande arbetet i kommunen, säger Sara Johansson.