SKEPPLANDA. Malin Apels strid mot Ale kommun fortsätter. Nu har en ideell insamling startats för att hjälpa Malin och hennes sjuke son Max, 4.
– Det är helt fantastiskt, jag är så tacksam, säger hon till lokaltidningen.
Turerna har varit många och Malin har länge kämpat för att få hjälp med sin fyraårige son Max Fredmer, som föddes med en genetisk sjukdom vilket innebär att han är kopplad till matdropp med en slang ner i tunntarmen upp till 20 timmar om dygnet och under natten får han uppemot tolv andningsuppehåll i timmen. Den ensamstående tvåbarnsmamman, som i dag står helt utan inkomst, har försökt att få en assistent till Max, så att hon kan jobba och försörja sin familj. Men kommunen har sagt nej och i dag har Malin rätt till 40 timmars avlastning under dagtid.
– Men det har inte efterföljts. Jag har bara fått tillgång av en personal och det har inneburit att jag som mest har fått hjälp 50 procent av den tiden, säger hon.
Läs också: Nekas assistans för sin sjuke son
Nu har Malin stött på en ny motgång. Från och med den första mars har hon inte rätt till avlastning under dagtid eftersom kommunen anser att Max ska gå i förskolan.
– Tanken är fin, men det är omöjligt som det ser ut i dag eftersom förskoleklasserna inte får vara större än fem barn då Max är infektionskänslig och han dessutom är kopplad till matdropp. Det måste finnas någon utbildad som tar hand om Max hela tiden, säger Malin och fortsätter:
– Max har dessutom diagnostiserats med autism och jag vill veta att han är säker i förskolan innan jag sätter honom där.
Malin väntar nu på två domar som kan förändra hennes och Max situation till det bättre. Förvaltningsrätten har tidigare beviljat Malin att bli anhörigvårdare till sin son, men kommunen har valt att överklaga och det är nu upp till kammarrätten att avgöra saken. Inom den närmsta tiden kommer Högsta förvaltningsrätten att besluta om sondmatning är ett grundläggande behov eller inte.
– Skulle de besluta att det är det så kommer Max att ha rätt till tillsyn dygnet runt, vilket hade förändrat allt för mig och min son. Vi väntar på beslutet som bör komma någon gång nu i vår, säger Malin.
Nu har Malins vän, Stina Gustafsson startat en insamling för att hjälpa Malin och Max.
– Jag och Malin har lärt att känna varandra eftersom vi har sjuka barn. Jag läste om Malins situation och kände mig både arg och ledsen. Jag valde därför att fråga BVSC (Bearded Villains Swedish Chapter) om de ville hjälpa mig och jag fick klartecken, säger Stina.
Insamlingen ska först och främst gå till en ny vägg i Malins vardagsrum som ska bli ett nytt sovrum.
– Jag kan i dag inte få avlastning på nätterna eftersom det är snedtag i Max sovrum. En ny vägg i vardagsrummet innebär att jag kan flytta ner mitt sovrum och att Max får mitt nuvarande. Det hade förändrat så mycket för mig, men jag kan inte betala det själv, berättar Malin och fortsätter:
– Det är helt fantastiskt, jag är så tacksam för allt stöd jag får från allmänheten. Det värmer i hjärtat. Med den nya väggen i vardagsrummet kan jag få hjälp nattetid med Max.
Stina avslutar:
– Insamlingen är uppe i 14 000 kronor just nu på en dryg vecka, vilket är helt fantastiskt. Det är några som har satt in väldigt mycket pengar, vilket visar på en stor solidaritet. En av killarna, Radhusrebellen som är Hopeful – vilket är första steget i medlemsansökan – sa att han gärna hjälper till och bygger väggen, Beijer Bygg står för byggmaterialet och Colorama i Älvängen bidrar med färg. Det är fritt fram för fler företag och privatpersoner att ta kontakt med antingen mig eller Malin.
Läs också: ”Jag kan inte ge upp”