SURTE. Det anrika familjeföretaget Gösta Johanssons Åkeri i Surte har sett ljusare dagar. Under 2021 tankade man diesel för mellan 10-12 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på diesel ökat med över 60 procent sedan mars förra året.
Det har nog inte undgått någon att priserna på drivmedel skjutit i höjden. För bilägare har besöken på bensinstationerna blivit allt mer ekonomiskt kännbara och i flera branscher är den nya verkligheten så förödande att den håller på att slå ut företag – däribland åkerier.
– Fler och fler åkerier kommer få lägga ner om inte något händer. Marginalerna i branschen var låga redan innan, berättar Patrik Blixt, operativ chef på Gösta Johanssons Åkeri.
– Rädslan nu när det har gått så fort och ökat så mycket är: När går brytgränsen till att vi faktiskt börjar förlora pengar för varje mil vi kör? När vi väl kommer dit så går det väldigt fort. Det är det man är rädd för, säger Martin Brocker, delägare i Gösta Johanssons Åkeri och barnbarns barn till grundaren Gösta Johansson.
Det anrika familjeföretagets historia sträcker sig 91 år tillbaka i tiden. Det som 1931 grundades som ett lokalt åkeri började sedan under 60-talet att transportera kemikalier. Idag har företaget ett 30- tal lastbilar och merparten av dem utgår från basen i Surte. Lastbilarna är ständigt i rörelse för att bland annat förse pappersbruk och reningsverk med kemikalier.
– Där har vi en samhällsviktig funktion på så sätt att vi måste förse vatten-och reningsverken med kemikalier. Annars blir det kollaps, säger Patrik och Martin fyller i:
– För att vi ska ha rent vatten så måste man tillsätta de här kemikalierna och de kommer ju på lastbil.
Åkeriet har haft daglig kontakt med sina kunder, som i sin tur varit väldigt förstående till situationen. Men samtidigt som branschen i helhet går på knäna så ökar efterfrågan av transporter hela tiden – mycket tack vare e-handeln.
– Jag tror inte så många reflekterar över det. Det är en tjänst som alltid har fungerat historiskt sett, så det är nog först när transporterna slutar och inte kommer fram som det kommer att märkas ordentligt, berättar Martin.
– Man brukar säga att allting som finns, någon gång har fraktats med lastbil i någon form, säger Patrik.
Sammanlagt står drivmedlet för över 30 procent av företagets totala kostnader och under förra året tankade åkeriet diesel för 10-12 miljoner kronor. Lägg därtill att priset på dieseln, under det senaste året, ökat med över 60 procent – så blir ekvationen komplicerad. Ser man bara till den prisökning som skett sedan årskiftet, så har priset gått upp med omkring 30 procent.
Hur löser ni det?
– Vi får i vår tur höja priset, det blir en kedjereaktion och i slutändan så är det ju konsumenterna som får betala för det. Det här kommer helt klart att påverka alla i slutändan, säger Martin.
Det är inte bara drivmedel som blivit dyrare de senaste åren, och anledningarna till prishöjningarna på grundläggande material är många. Förutom stoppet i Suezkanalen, pandemin och kriget i Ukraina – så lyfter åkeriet fram reduktionsplikten som kanske den största utmaningen.
– Kort och gott innebär reduktionsplikten att Sverige, likt andra eu-länder, har satt ett klimatmål som innebär att vi ska minska våra utsläpp. För vår del innebär det att det ska in mer bio-drivmedel i dieseln. Där har det varit en brist i kombination med hög efterfrågan vilket gör att priserna går upp. Men det måste in i dieseln för att vi ska nå våra utsläppsmål, förklarar Martin.
Reduktionsplikten verkar likt en ”trappstegsmodell” där andelen biodrivmedel i dieseln ökar successivt och då stiger även priset. Två stora ökningar skedde 1 augusti 2021 och 1 januari i år.
–Tidigare har vi pratat ören, nu pratar man kronor säger Martin som gärna hade sett att man tillfälligt tog bort reduktionsplikten.
– Redan innan kriget i Ukraina så hade vi i princip världens dyraste bränslepriser. Så det var tufft redan innan.
Är det otacksamt att driva ett åkeri i Sverige idag?
– Just nu är det ju det, med tanke på reduktionsplikten samt den skatte- och miljöpolitik som förs. Det har lett till att vi som tidigare kört på HVO100 (ett förnybart drivmedel som till 100 procent består av förnybar och fossilfri diesel) i flera år, inte längre har råd att göra det utan får återgå till diesel. Vi är inte emot att alla ska bidra till att släppa ut mindre och även lastbilsbranschen går ju framåt där. Exempelvis har vi bland annat deltagit i ett flertal projekt med olika högskolor vad gäller alternativa bränslen och fordon.