ALE. Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
I årets ranking tappar Ale 33 placeringar och landar på plats 88.
– Vi är inte på något sätt nöjda då vi vill tillhöra toppskiktet, säger Marie Bergvall, t f näringslivschef i Ale kommun.
På tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv sin ranking över företagsklimatet. Årets ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 31 300 företagare. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UV.
För tionde året i rad är det Solna som tar hem topplaceringen. Älvdalens kommun i Dalarna går upp 96 placeringar och blir årets klättrare.
För Ales del blir det en nedgång, man faller från plats 55 till 88. Av Göteborgsregionens 13 kommuner placerar sig Ale som sexa. Bäst företagsklimat i GR har Härryda som klättrar 20 placeringar och ligger nu fyra totalt i landet.
– Ale kommun behöver självklart ta action så att det inte blir en nedåtgående trend, och det gör vi när vi sätter strategi inför 2018 tillsammans med näringslivsrådet. Samtidigt så tycker jag att bilden på det sammanfattande omdömet visar på en positiv trend från 2002 fram till 2017, förutom 2011 då det dippade rejält, säger Marie Bergvall.
I årets ranking intar Ale två förstaplatser. Det är dels faktorn som beskriver hur företagen upplever medias attityder till företagande, dels hur företagen upplever vägnätet samt tåg- och flyg- förbindelser.
– Media påverkar bilden av näringslivet. Att visa en ensidigt negativ bild av företag och företagande skapar ett klimat där färre vill starta och driva företag. Genom att lyfta fram framgångsrika företagare skapas också förebilder för unga människor som går i tankar om att starta företag, säger Marie Bergvall.
Det är tredje året i rad som Ale toppar barometern över medias attityder till företagande. Att den utbyggda infrastrukturen ännu en gång får rejält genomslag i rankingen är också glädjande.
– För företagen är en god infrastruktur en avgörande fråga eftersom det påverkar såväl leveranser som tillgång till kunder och personal.
Slutligen kan noteras att Lilla Edets kommun också faller i rankingen, tappar 39 placeringar till plats 248.