Under förra veckan
arbetade djurhållarna hårt för att se till att korna hade det bra i regnet. Samtidigt fick de ta emot flertalet hot och anmälningar från en kritisk allmänhet.
Under förra veckan arbetade djurhållarna hårt för att se till att korna hade det bra i regnet. Samtidigt fick de ta emot flertalet hot och anmälningar från en kritisk allmänhet.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/08/G0I0181-copy-scaled.jpg

Djurhållare fick utstå hot: ”Inte roligt”

ALE. Förra veckan steg vattennivån i Göta älv kraftigt och många av de djur som betar längs med älven fick mindre ytor att röra sig på. Detta ledde till att djurhållare fick ta emot såväl hot som anmälningar. Kritik som de djurhållare vi talat med menar är obefogad.

Längs med Göta älv, från Bohus i söder till Alvhem i norr, har ett flertal bönder nötdjur som betar under sommarhalvåret. Att djuren betar just där, mellan älven och järnvägsspåret, beror på att området förvaltas av Västkuststiftelsen – en stiftelse som arbetar för att bevara och tillgängliggöra olika naturområden i västra Sverige.

– Här är det naturbete som gäller, skillnaden på det och en vanlig åker är att man inte får bearbeta jorden här. Man får inte plöja eller harva, utan det ska växa naturligt. Samtidigt växer det igen om inga djur betar här, förklarar en djurhållare, som tillsammans med sin bror sköter om 25 av korna som betar på marken, och han fortsätter:

– Det handlar om att man värnar om artfloran och fåglarna. Växer det för högt gräs kan inte fåglarna vara här. De vill leva och bo i lite lägre vegetation. Ett normalår, utan så här mycket nederbörd, betesputsas betesängarna i juli efter fåglarnas häckningsperiod för att möjliggöra att nytt fräscht gräs kan etablera sig.

Av förklarliga anledningar vill bröderna helst vara anonyma. Under den senaste veckan har de nämligen fått ta emot en hel del hot och anmälningar. Bakgrunden till det är att det under förra veckan regnade så kraftigt över Ale kommun att vattennivån i älven steg, således hamnade större delar av kornas betesmark under vatten och djuren hade allt mindre yta att röra sig på. En del förbipasserande uppmärksammade detta och på sociala medier florerade det åsikter om att djuren for illa av att inte kunna röra sig lika fritt. Kritik som djurhållarna menar är både tråkig och obefogad.

– Det är roligt att folk är intresserade av djuren och engagerade, men det är inte roligt att få hot. Speciellt inte när man tar hand om de här djuren och försöker få det att fungera, säger de och fortsätter:

– Vi har en väldigt god djurhållning här i Sverige. Den är väldigt bra och reglerad samt fokuserar på god djurhälsa. Alla svenska bönder har en grundsyn som utgår från djurens bästa.

När vattennivåerna steg föste bröderna bort korna till en fålla som var placerad på högre höjd och när vattnet steg ytterligare flyttades korna igen – till en grönyta som var helt torrlagd, längst upp mot stängslet.

– Vi ringde Trafikverket som sköter all trafik på järnvägen och bad de stanna järnvägen för att vi skulle fösa djuren på allmän väg. Då gick vi bakom korna och allt gick jättebra, de är så lugna av sig. I samband med det gav vi dem extra foder också. D

et var första gången någonsin som bröderna behövt flytta djuren på grund av höga vattennivåer.

– Det här var extremt, inte ens på hösten blir vattennivåerna så här höga.

I samband med att korna flyttades var flera personer på plats för att titta och inte minst filma händelsen. Med tanke på hoten som kommit var det en olustig känsla, berättar djurhållarna.

De menar att det är möjligt att det råder en viss okunskap bland en del användare på nätet som ställer sig kritiska till djurägare i allmänhet. Att djuren i det här fallet skulle fara illa av vattnet i sig – stämmer inte.

– Djuren går ofta ut i älven och svalkar sig på sommaren, de tycker det är jätteskönt. Så de är verkligen inte rädda för vattnet. De kan gå en bra bit ut för att äta skotten på vassen. Sedan är vattnet i Göta Älv ett utmärkt dricksvatten, det är det som göteborgarna dricker.

Har det hänt några olyckor här?

– Det har inte skett några olyckor. Självklart kan en ko vricka sig eller få ett vasstrå up i klövern som kan göra ont, men det har aldrig inträffat någon olycka här de senaste 15 år. Här är de under bra uppsikt, det är bra stängsel och det är välmående djur.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

ÄIK fortsätter att imponera

Älvängens IK har haft en minst sagt svängig säsong, där…