ALE. Allt fler ungdomar använder vapes – en så kallad e-cigarett. Det bekräftas av en enkätundersökning i Aroseniusskolan. Den visar att 40% av eleverna har testat vapes, vilket är en oroande trend.
Alla är inte bekanta med begreppet vape, låt oss börja med att beskriva vad det handlar om. En vape är som en maskin som förvandlar e-juice eller e-vätska som kan innehålla nikotin till en ånga som man sedan andas in. E-vätskor har ofta olika smaker och har en fruktliknande doft. En vape kallas också för e-cigarett och är ganska små, vilket gör dem lättare att gömma än till exempel ett cigarettpaket eller en snusdosa.
Att ”vejpa” är en trend som ökat de senaste två åren. En studie som CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) genomförde 2022 visade att 20% av eleverna i årskurs 9 använde vape, vilket var en ökning med 300% från 2021. Enkätundersökning För att undersöka situationen lokalt genomförde vi en enkätundersökning på Aroseniusskolan i Älvängen. Den bekräftade att e-cigaretter fått en stor spridning i alla årskurser. Resultatet från enkäten förvånade rektor Peter Madsen, särskilt när det gällde årskurs 7 där 61,2% svarar att de testat e-cigarett.
– Det enda jag kan säga är att det inte låter bra, men innan man gör en bedömning behöver man sätta sig in i hur undersökningen gått till och även sätta den i relation till nyligen gjorda lokala och nationella undersökningar, säger han i en kommentar.
Hur farligt är då vapes?
Helt klart är att det finns risker och bieffekter av vapes. Karolinska institutet gjorde en studie på hur luftvägsceller reagerade på långvarig utsättning av vapes. Resultaten var försämrad funktion för cellerna, skador på DNA och att ämnena i vapes var potentiellt cancerframkallande. Det som oroar mest är det faktum att vapes inte bara används för nikotin, utan i värsta fall narkotika som orsakar svår abstinens.
– Resultatet är självklart oroande. Från skolan försöker vi alltid få ut information om alkohol, narkotika och tobak. Det gör vi både på mentorstid och lektionstid genom att till exempel ta upp ämnet under NO-lektioner och idrottslektioner. Om vi anser att det behövs så har vi även enskilda samtal med elever som vi har upptäckt använder vape. Vi tar också kontakt med vårdnadshavare och det gäller både vapening och rökning, säger Peter Madsen.
Vi konfronterade också vår undersökning med ungdomscoach Martin Josephson som även han bekräftade att det är en växande trend. Han anser att föräldrarna har ett stort ansvar och ger följande tips:
– Varningsklockan ska ringa om det är mycket spring ut och in i huset, om barnen är extra energiska utan särskild anledning samt om humörsvängningarna duggar tätt. Känner du minsta oro så ta en dialog om hur skadligt vapes kan vara.
Cazandra Nagy
Eskil Fahl
Praoelever
Genomförd i årskurs 7, 8 och 9 på Aroseniusskolan vecka 5, 2023.
Antal svarande: 209.
Resultat: Över 40% svarar att de har testat vape. 20% svarar att de ”vejpar” regelbundet. 8,5% gör det dagligen.
Vilken årskurs går du i?
7:an: 61%
8:an: 15%
9:an: 24%
Har du någon gång provat vape/e-cigg?
Ja: 41%
Nej: 59%
Kan du få tag i en vape om du vill?
Ja: 43%
Kanske: 23%
Nej: 34%