Vapes bland unga ökar snabbt. En enkätundersökning i Aroseniusskolan visar att över 40% har testat e-cigarett någon gång.
Vapes bland unga ökar snabbt. En enkätundersökning i Aroseniusskolan visar att över 40% har testat e-cigarett någon gång.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/02/vape-kopiera-scaled.jpg

E-cigaretter ökar bland unga

ALE. Allt fler ungdomar använder vapes – en så kallad e-cigarett. Det bekräftas av en enkätundersökning i Aroseniusskolan. Den visar att 40% av eleverna har testat vapes, vilket är en oroande trend.

Alla är inte bekanta med begreppet vape, låt oss börja med att beskriva vad det handlar om. En vape är som en maskin som förvandlar e-juice eller e-vätska som kan innehålla nikotin till en ånga som man sedan andas in. E-vätskor har ofta olika smaker och har en fruktliknande doft. En vape kallas också för e-cigarett och är ganska små, vilket gör dem lättare att gömma än till exempel ett cigarettpaket eller en snusdosa.

Att ”vejpa” är en trend som ökat de senaste två åren. En studie som CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) genomförde 2022 visade att 20% av eleverna i årskurs 9 använde vape, vilket var en ökning med 300% från 2021. Enkätundersökning För att undersöka situationen lokalt genomförde vi en enkätundersökning på Aroseniusskolan i Älvängen. Den bekräftade att e-cigaretter fått en stor spridning i alla årskurser. Resultatet från enkäten förvånade rektor Peter Madsen, särskilt när det gällde årskurs 7 där 61,2% svarar att de testat e-cigarett.

– Det enda jag kan säga är att det inte låter bra, men innan man gör en bedömning behöver man sätta sig in i hur undersökningen gått till och även sätta den i relation till nyligen gjorda lokala och nationella undersökningar, säger han i en kommentar.

Hur farligt är då vapes?
Helt klart är att det finns risker och bieffekter av vapes. Karolinska institutet gjorde en studie på hur luftvägsceller reagerade på långvarig utsättning av vapes. Resultaten var försämrad funktion för cellerna, skador på DNA och att ämnena i vapes var potentiellt cancerframkallande. Det som oroar mest är det faktum att vapes inte bara används för nikotin, utan i värsta fall narkotika som orsakar svår abstinens.

– Resultatet är självklart oroande. Från skolan försöker vi alltid få ut information om alkohol, narkotika och tobak. Det gör vi både på mentorstid och lektionstid genom att till exempel ta upp ämnet under NO-lektioner och idrottslektioner. Om vi anser att det behövs så har vi även enskilda samtal med elever som vi har upptäckt använder vape. Vi tar också kontakt med vårdnadshavare och det gäller både vapening och rökning, säger Peter Madsen.

Vi konfronterade också vår undersökning med ungdomscoach Martin Josephson som även han bekräftade att det är en växande trend. Han anser att föräldrarna har ett stort ansvar och ger följande tips:

– Varningsklockan ska ringa om det är mycket spring ut och in i huset, om barnen är extra energiska utan särskild anledning samt om humörsvängningarna duggar tätt. Känner du minsta oro så ta en dialog om hur skadligt vapes kan vara.

Cazandra Nagy 
Eskil Fahl 
Praoelever 

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…