LÖDÖSE. När matpriserna stigit har flera konsumenter valt bort ekologisk mat. Nu ger sig EKO-bönder ut i lokala butiker för att möta konsumenterna. En av dem är Tina Åkesson som är verksam i Lödöse.
Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i Lödöse 1995. Sedan dess har paret bedrivit en verksamhet byggt på ekologiskt jordbruk. Att Tina blev en EKO-bonde föll sig naturligt.
– Från statligt håll så pratade man redan då mycket om ekologiskt och varken jag eller min man var intresserade av att arbeta med bekämpningsmedel, förklarar hon.
Vad är skillnaden på en EKO-bonde och en konventionell bonde?
– Som EKO-bonde efterlever man en hel del regler för att göra det så bra som möjligt för såväl människan som djuren. Det gör många konventionella bönder också, jag vill inte svartmåla dem på något sätt, säger Tina och ger exempel på några krav hon måste uppfylla:
– Den stora skillnaden är att man som EKO-bonde inte använder bekämpningsmedel och konstgödsel. Djuren får inte vara uppbundna och de har större yta att ligga eller röra sig på jämfört med konventionella djur. Sedan måste jag ha ute alla mina djur minst fem månader varje år och till en viss procent måste vi vara självförsörjande på foder från vår egna gård.
Avsaknaden av bekämpningsmedel gör att gården berikas av fler, fjärilar, humlor, bin och biologisk mångfald. Tina föder upp nötkreatur, som sedan slaktas och det mesta köttet säljer hon sedan på gården.
– Det är populärt. Vi har gjort så i tio år och det går bra. Vi säljer inte riktigt allt men 70-80 procent säljer vi själva till privatpersoner.
Samtidigt som priserna stigit på det mesta i samhället den senaste tiden så har den ekologiska försäljningen klarat sig bättre än väntat. Det skriver Ekologiska Lantbrukarna i ett pressmeddelande och rapporterar att ekomarkanden i Sverige växte med 2,5 procentenheter under 2022.
Utvecklingen ser däremot olika ut beroende på område. Exempelvis har gårdförsälningen av ekologisk mat ökat, samtidigt som det stora tappet skett inom dagligvaruhandeln.
Hur har du upplevt den senaste tiden?
– Vi har inte märkt av något än, men vi vet ju att det minskar i dagligvaruhandeln. Det har däremot inte minskat så mycket som många kanske tror. 2022 minskade antalet EKO-bönder med tre procent, så man får inte glömma att 97 procent av EKO-bönderna är kvar.
Trots att ekomarkanden som helhet än så länge klarat sig relativt bra, så kvarstår faktumet att stigande matpriser gör att allt fler väljer bort ekologisk mat. För att bidra till en positiv utveckling ska Tina Åkesson och kollegor från Ekologiska Lantbrukarna besöka butiker och prata med konsumenterna under namnet ”Ekolyftet i butik”.
Förra veckan besökte hon COOP i Älvängen och denna vecka ska hon bland annat besöka ICA Matkassen i Lödöse.
– Jag vill verkligen passa på att lyfta fram de mindre butikerna som trots sin storlek väljer att satsa på ekologiska varor, säger Tina.
Det är inte första gången som hon är ute i butikerna.
– För 15 år sedan så var jag ute mycket i butikerna för Ekologiska Lantbrukarna. Sedan har försäljningen rullat på och EKO-marknaden har växt. När någonting rulllar på bra så är det lätt att glömma av att underhålla det, berättar Tina och fortsätter:
– Jag driver ju ett företag här på gården så det är inte helt enkelt att frigöra tre dagar för att stå i en butik, men jag tycker det är viktigt att prata om vårt svenska lantbruk och det är väldigt roligt att möta konsumenten. Det är viktigt att tala om skillnaden mellan konventionellt och ekologiskt.
Se tv-inslaget från besöket på gården nedan: