NÖDINGE. Marianne Sagström (tidigare Sjöö) tog över ICA-butiken på Ale Torg 2006. Knappt 20 år senare har hon lämnat över stafettpinnen till sonen Mikael.
– Jag började plocka varor i butiken 2008 och några år senare började vi planera för en överlämning, så den här butiken kan jag, säger han.
Mikael Sagström, 45, är inget nytt ansikte för aleborna, men från 1 september är han formellt ICA-handlaren på Ale Torg. Han blir den femte i ordningen som driver butiken från starten 1996. Det har hänt mycket sedan premiären. 35 anställda och en omsättning på 100 miljoner var infriat redan efter något år. Nu är det 75 personer som möter kunderna och omsättningen närmar sig 270 miljoner.
– Vår framgång handlar om att vara i ständig utveckling och det måste jag säga att butiken alltid har varit. Någon tycker säkert att vi förändrar för mycket och för ofta, men det gör också kundernas beteende. Vi måste hänga med och följa trenderna. Idag är det egentligen inte mat vi säljer, utan tid och enkelhet. Därför ökar försäljningen av färdigmat kraftigt, vilket betyder att det måste få en större yta i disken. Samtidigt har priset på ost skenat och då påverkas försäljningen i andra riktningen. Det gör att utbudet av ost minskas, sådär håller det på, förklarar Mikael Sagström.
Att han skulle ta över mamma Mariannes ICA-butik var egentligen inte självklart. På gymnasiet valde han en helt annan bana och gjorde senare karriär som el-konsult.
– Efter sex år behövde jag ett avbrott. Jag var lite trött på leverantörer, ofta stora byggbolag, som hade anställd personal med uppdrag att leta fel för att kunna debitera ätor (ändrings- och tilläggsarbeten). Det var ingen trevlig arbetsmiljö. Jag bestämde mig för att göra något helt annat och började plocka varor, säger han med ett leende.
Det märks tydligt att hans ändrade karriärval inte är något han ångrar. Efter fem år med utbildning och praktik fick han 2013 titulera sig ICA-handlare.
– Sedan var det olika omständigheter som gjorde att själva övertagandet drog ut på tiden. Det största var att jag blev pappa och då fick mamma växla upp igen, berättar Mikael.
Vad är det roligaste och svåraste med jobbet som ICA-handlare?
– Det är utmaningen att få alla tusentals detaljer att fungera 16 timmar om dygnet, 360 dagar om året. Vi har i genomsnitt 22 000 kundbesök per dag och för att dessa ska bli bra krävs det att hela organisationen fungerar. Svårast är att stävja stölderna. Den organiserade brottsligheten drabbar även oss. Stöldligor stjäl för stora belopp och vi måste hela tiden vara uppmärksamma i butiken.
Under nästa år kommer butiken att byggas om. Skälet är bytet till miljöanpassat köldmedel. Förutom nya frys- och kyldiskar planeras det för en rad förändringar.
– Det är en stor investering, men den måste göras och då passar vi på att göra ett antal nödvändiga förbättringar. Snacks och chips behöver mer yta liksom den frysta maten, säger Mikael.
Som alla branscher påverkas även den analoga livsmedelsbutiken av digitalisering och nu även AI.
– Vi får se vad som händer. Det pågår testprojekt där robotar åker runt i butiken och scannar av hyllorna för att sedan ge personalen en beskrivning av var det behövs påfyllning. Jag vet inte vad jag ska tro, men det låter spännande. Kina som ligger långt framme har till exempel robotar som lagar färdigmaten.
1996-1998 Thomas Strindeborn
1998-2003 Kenneth och Malin Olsson
2003-2006 Pelle Collins
2006-2025 Marianne Sagström
2025- Mikael Sagström