NÖDINGE. Skolan är den stora vinnaren i Alesamverkans budget för 2026. Nästan 23 miljoner kronor satsas för att testa ett tvålärarsystem och minska skolfrånvaron.
– Det är en fantastisk budget som medger både bibehållen och ökad kvalitet i våra verksamheter för gammal som ung, säger kommunstyrelsens ordförande, Henrik Fogelklou (M).
Alesamverkans fjärde budget håller fast vid att fördela 96 procent av tillgängliga medel. 4 procent behålls som budgeterat resultat för framtida investeringar.
– God ekonomisk hushållning över tid har gjort Ale till en av Sveriges mest stabila kommuner. Vi slipper låna oss till öronen för investeringar i skolor och äldreboenden, säger Henrik Fogelklou och Robert Jansson, gruppledare för Sverigedemokraterna fyller i:
– Om vi hade bytt strategi hade verksamheterna tvingats lägga driftpengar på räntor. Det hade varit oansvarigt gentemot aleborna. Vi ser att vi kommer att behöva investera i simhall, kommunhus, skolor och äldreboenden framåt. Därför är det viktigt att fortsätta hålla hårt i pengarna.
Utöver målgruppsförändringar, antalet barn i skolan och äldre i vården, samt uppräkningar av löner och inflation hade Alesamverkan ändå 47,8 miljoner kronor kvar för satsningar i budgeten för 2026.
– Vi tycker att det är en fantastisk budget. Den spänner över alla alebor. De största satsningarna sker hos utbildningsförvaltningen. Vi vill testa tvålärarsystemet i årskurs sju. Det finns lyckade projekt i andra kommuner och forskning som visar att i just den åldern är stödet extra viktigt, säger Henrik Fogelklou och Framtid i Ales gruppledare Renée Palmnäs flikar in:
– Det är viktigt att pengarna stannar i klassrummet. Vi måste se till att avlasta lärarnas administrativa börda så de får tid att vara pedagoger.
Servicenämnden får 4,3 miljoner kronor extra nästa år, men av dessa är två miljoner engångsmedel för förbättrad skolmat och en simhallsutredning.
– Vi tror att försöket med skolfrukost kommer att få en positiv utvärdering och därmed en fortsättning. Då ska även Bohusskolan inkluderas. Vidare vill vi utveckla lokalvården i våra idrottshallar. Det kommer vi titta närmare på under året, säger Sune Rydén (KD) som är både gruppledare och servicenämndens ordförande.
Samhällsbyggnadsnämnden får inga nya pengar, men däremot ett antal tydliga uppdrag. En del av dessa är riktade åt de södra delarna av kommunen.
– Det glädjer oss i Framtid i Ale som länge betonat vikten av att det måste hända något här. Bohus centrum behöver utvecklas. Nu finns det en framdrift och politisk samsyn att komma fram till något bra. Vi ska också påbörja en lokaliseringsutredning avseende två stjärnlekplatser, en i första hand i Bohus eller Surte och därefter en i Älvängen, säger gruppledare Renée Palmnäs (FiA).
– Det finns goda exempel på nya fina lekplatser i både Nol och Nödinge, säger Sune Rydén.
Socialnämnden får ett tillskott om drygt 12 miljoner kronor. Det ska räcka för att möta utmaningarna med bibehållen kvalitet.
– Hemtjänstens timmar ökar och det har vi nu tagit höjd för. Allt fler äldre bor kvar längre i hemmet. Vi ser också att försörjningsstödet ökar och det är inte ovanligt att familjer med två inkomster tvingas söka stöd. Det har blivit väldigt dyrt att leva, säger Lars Kopp, gruppledare för Moderaterna.
Det lokala aktivitetsstödet för äldre dubblas till 400 000 kronor i budgeten för 2026.
– Det har mottagit väldigt positivt och dessa pengar är en satsning på vårt förebyggande arbete för en bättre hälsa bland äldre, understryker Robert Jansson.
Kommunstyrelsen 3,0 Mkr
Kultur- och Fritid 0,9 Mkr
Servicenämnden 4,3 Mkr
Utbildningsnämnden 22,7 Mkr
Socialnämnden 12,2 Mkr
Skattesänkning 5 öre 4,7 Mkr
Totalt: 47,8 Mkr