NOL. I en verkstad i Nol har flera ungdomar återfått en större tro på framtiden. Angelica Rosberg och Pontus Nilsson är två av eleverna som hittat tillbaka till skolan genom Yrkesintroduktionen.
Sedan kommunen, och Ale gymnasium, berikades med IMY-utbildningarna hösten 2021 – så har flera ungdomar hittat tillbaka till skolan. I en verkstad i Nol går svetsarna varma när 15 elever håller på att utbilda sig till industriarbetare.
– Det är en väldigt bra satsning av kommunen. Hade inte detta funnits hade de här eleverna varit någon annanstans eller skitit i det, berättar läraren Johan Bryngelsson.
IMY-utbildningarna (yrkesintroduktion) riktar sig till ungdomar som inte har den behörighet som krävs för ett yrkesprogram på gymnasiet. Med andra ord dras många av Johans elever med dåliga erfarenheter från grundskolan. Här i Nol får de en andra chans att ta sig ut i yrkeslivet.
– De kanske upplever att de misslyckats under flera år i den vanliga skolan, när de då får stå här och göra något som blir jättebra så är det hur kul som helst att se. De skiner upp och det liksom glittrar i ögonen på dem. Det är så himla kul att se.
Pontus Nilsson, 16, och Angelica Rosberg, 19, är två av nio elever som började industriutbildningen i höstas. De har båda tuffa år från grundskolan i bagaget men är glada över att den här möjligheten finns.
– Det känns väldigt bra nu. Det här är mycket roligare, säger Pontus och Angelica fyller i:
– Jag kom inte in på elprogrammet, så jag valde det här istället.
Hög frånvaro har bytts mot hög närvaro. Både Angelica och Pontus berättar att yrkesintroduktionen har skänkt dem en större framtidstro. De upplever att de har goda möjligheter till jobb i framtiden och Pontus har en dröm.
– Jag vill plugga vidare till undervattenssvetsare och arbeta på oljeplattformar, säger Pontus.
Till våren får Pontus och Angelica möjligheten att praktisera (Apl) och till sommaren är tanken att de första eleverna, som började hösten 2021, ska komma ut i arbete.
– Det är ett yrkesprogram så man får ingen examen eftersom det saknar nationell behörighet. Men mitt mål är att se till att eleverna blir anställningsbara. De får erbjudande om licens på svets innan de är klara och får med sig de delar som ingår i yrkespaketet, förklarar Johan.
Även om målet är tydligt, så menar han att vinsten av att ha ungdomar får den här chansen är så mycket större än så.
– Kortsiktigt så kostar det jättemycket pengar att köpa in alla maskiner och bygga upp den här skolan. Men ser man långsiktigt så är de pengarna bara en piss i havet om en elev istället skulle sälja knark på gatan eller skita i det.