Hon arbetar med marknadsföring, han som beräkningsingenjör. Tillsammans driver de även hobbyföretaget AD70, som tillverkar och säljer praliner.
– Vi har fått en väldigt positiv respons, förklarar Sofia och Joakim Asklund.
För fyra och ett halvt år sedan flyttade Sofia och Joakim Asklund från Göteborg till Lödöse. Det är också hemifrån den vackra villan i Ekebergsområdet som pralintillverkningen sker.
– Jag har alltid gillat att laga mat och att baka bröd. Jag började baka surdegsbröd redan 1990, så jag låg lite före min tid, skrattar Joakim.
En tradition är också att han i samband med juletid gör praliner. Den här gången bestämde sig Sofia för att lägga ut de konstnärligt utsmyckade godsakerna på Instagram.
– Vi har kompisar som älskar våra praliner och de har pushat oss att ta det ett steg längre, berättar Sofia.
I slutet av januari var webbutiken klar, likaså hemsidan. Nu inryms pralinrörelsen i Asklund Design AB som även omfattar Sofias tidigare enskilda firma inom marknadsföring.
– Det är så kul att kunna göra detta tillsammans på ledig tid. Sofia får utlopp för sin grafiska ådra och faktum är att min yrkesprofession också kommer till nytta. Jag använder ett dataprogram vid framställandet av recepten. Hållbarhet är också en viktig faktor både vad det gäller smak och livslängd. En pralin ska avnjutas inom fyra veckor från det att den tillverkats. Det är således en färskvara och måste förvaras därefter, säger Joakim Asklund.
Det har bara gått några månader, men beställningarna har redan tickat in i en strid ström. Pralinerna har även nått utanför landets gränser, till England och Malta.
– Det är otroligt roligt att prova sig fram med nya smaker, dofter och former, säger Joakim samtidigt som han visar en palett av det digra utbud som finns att beställa.
– Här har vi en pralin som ser ut och smakar som en kanelbulle, detta är en golfboll med smak av Baileys och här har vi en av mina favoriter – passionsfrukt.
Det är från grund och botten ett äkta hantverk. Från det att arbetet startar till dess att pralinen är färdig att leverera tar det tre dagar.
– Chokladen som vi använder oss av är Fairtrademärkt, betonar Sofia.
Hur ser ni på framtiden?
– Vi ser att detta ska vara en självreglerande sidoverksamhet. Vi har en betydligt större kapacitet än det vi säljer nu, men att vi ska syssla med detta på heltid är inte ambitionen.
Målgruppen?
– I första hand är det privatpersoner som vill ge bort en fin present eller ha något gott att äta själva. Pralinerna kan levereras i presentförpackningar eller i cellofanpåsar beroende på vad kunden önskar. Det finns även chokladkakor för den som föredrar det.
– Lokalt så har vi upprättat ett samarbete med Gröna myrans blommor och vackra ting här i Lödöse, som säljer ett utvalt sortiment i färdiga askar. På sikt kan vi också tänka oss att det är fler småbutiker som vill ta in våra produkter. Just nu för vi diskussioner med ett fik inne i Göteborg, avslutar Sofia Asklund.