LILLA EDET. Räddningstjänsten i Lilla Edet rycker nu ut på bränder och olyckor på 90 sekunder dygnet runt under hela året.
– En väldigt positiv förändring, säger områdeschefen Göran Andersson.
90 sekunder, dygnet runt, året om. Så snabbt går det nu för räddningstjänsten i Lilla Edet att ta sig ut till bränder och olyckor. Efter omorganisationen, som ägde rum den 8 januari, kommer samhällets medborgare att få snabbare hjälp.
– Vi har länge kämpat för att vi ska nå fram snabbare till en olycka från det att larmet går till att en brandbil är på plats. Nu har det äntligen slagit igenom och kommunens invånare kommer att få en snabbare räddningstjänst, säger Göran Andersson.
Lilla Edet ingår i Södra Bohusläns räddningstjänstförbund och omorganisationen gäller hela området där även Stenungsund och Tjörn finns med.
– Skillnaden jämfört med tidigare är att vi bara under dagtid (klockan 06–18) har haft en anspänningstid på 90 sekunder, resterande tid har det varit max sex minuter – men nu har vi utökat det till dygnet runt, alla dagar under hela året. Anspänningstid är den tid det max får gå från det att vi får larmet till brandbilen lämnar stationen. Det är en väldigt positiv förändring i och med att kommunens invånare kommer att få en snabbare respons av räddningstjänsten, säger Göran Andersson.
Det gäller två ur personalen som rycker ut på olyckor och bränder inom 90 sekunder. Den resterande styrkan på fyra personer har fortfarande sex minuter på sig, förklarar Göran Andersson.
– Det är avgörande att vi är på plats så snabbt som möjligt, alla brandmän har det i blodet och vi är glada över att vi nu kan göra det. Exempelvis när det gäller ett hjärtstopp är det helt avgörande med tiden och detsamma gäller för en villabrand, som kostar 500 kronor i sekunden enligt försäkringsbolagen. Därför är det värdefullt om vi är snabbt på plats, säger han.
Det låter som att kraven ökar på er?
– Ja, absolut och det krävs att brandmännen bor här på stationen. Det här är ett beslut som är förankrat både ekonomiskt och politiskt i varje område.
Den 8 januari ägde det första historiska arbetspasset rum och det blev skarpt läge direkt, berättar Göran Andersson.
– Det var en stor dag för oss som vi firade med tårta och vi hade faktiskt en villabrand under den här dagen. Vi ryckte ut väldigt snabbt och personerna som vi hjälpte upplevde att vi var snabbt på plats, vilket vi är väldigt glada för, avslutar han.