ALVHEM. En tapper skara besökare hade letat sig till Kungsgården på tisdagskvällen. I golfklubbens restaurang fanns den politiska majoriteten redo att ta del av ortsbornas frågor.
– Ett bra initiativ och synd att inte fler tar chansen, konstaterade en av åhörarna.
De var inte så många, men engagemanget var det sannerligen inget fel på hos den lilla grupp ortsbor som mötte den politiska ledningen på Ale Golfklubb.
– Nu vill vi höra vad ni tycker här i Alvhem och vad vi politiker kan göra bättre, sade moderator Claes-Anders Bengtsson (KD) när han släppte frågan fri.
En kvinna i lokalen begärde ordet per omgående och undrade varför fotbollsplanen vid förskolan i centrala Alvhem inte åtgärdas?
– Så fort det regnar blir den obrukbar och går inte ens att klippa. Det har bara blivit värre och värre för varje år som går.
Mötessekreterare Renée Palmnäs (FIA) noterade uppgiften och mötesarrangören lovade att återkomma med ett besked i ärendet.
En längre tid ägnades åt frågeställningar gällande renhållningen och om återvinningsstationernas framtid äventyras när den fastighetsnära insamlingen utvidgas.
– Vi har skjutit på införandet ett år till, men från och med januari 2026 kommer vi att hämta även glas och metall vid den egna bostaden. Hur många återvinningsstationer det blir i Ale framöver är för tidigt att svara på, förklarade kommunstyrelsens ordförande Henrik Fogelklou (M).
Är det någon byggnation planerad i Alvhem?
– I omlandet är det endast styckebebyggelse, det vill säga enskilda hus. I översiktsplanen finns det utritat ett idéområde, men därmed inte sagt att det blir så, svarade Henrik Fogelklou.
En mötesdeltagare upplyste församlingen om hur dåligt utbudet av kollektivtrafik är. På fredag kväll går sista bussen från Älvängens resecentrum till Alvhem klockan 18.46. På helgen går det inte en enda busstur genom samhället.
– Det är viktigt att vi får in den här typen av synpunkter i vår dialog med Västtrafik. Vi styr inte över Västtrafik, men vi kan ha önskemål och det måste vi ha för annars händer ingenting, klargjorde Fogelklou.
Slutligen diskuterades skötseln, eller rättare sagt bristen av densamma, vid gamla järnvägsstationen.
– Det är kommunens mark, men vi boende får stå för röjningen.
I protokollet antecknades också informationen om att den åkermark på cirka 5 000 kvadratmeter tillhörande Ale kommun, som inte längre brukas, håller på att växa igen.