ALE. Kraven om enkelt avhjälpta hinder syftar till att öka tillgängligheten i samhället för människor med funktionsnedsättning. Men på flera håll i landet följs inte lagen fullt ut.
– Vi vet att vi har brustit i det som kallas enkelt avhjälpta hinder, säger Mikael Berglund (M).
Kommunen har sedan tidigare valt att slopa den funktionshinderpolitiska planen ”Ale för alla”. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) förklarade beslutet genom att poängtera planens uteblivna effekt, men även att det redan finns en stabil lagstiftning att förhålla sig till när det kommer till frågor som rör tillgänglighet och människor med funktionsnedsättning.
Ett sådant exempel är Plan- och bygglagen (PBL). I den står det tydligt att allmänna byggnader ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Detta gäller även andra allmänna platser som gator och tog.
Men på flera håll i landet lever kommunerna inte upp till sitt ansvar.
– Det är ett problem i hela Sverige, det är därför vi jobbar med de här sakerna och ligger på, berättar Ale DHR:s ordförande Gunilla Wallengren som kritiserar kommunen o
Enligt lagen ska enkelt avhjälpta hinder åtgärdas. Men vad är då ett ”enkelt avhjälpt hinder”?
Listan kan göras lång, men för att konkretisera det är höga trösklar, dålig belysning, tunga dörrar eller bristfällig skyltning, exempel på hinder som försämrar tillgängligheten.
I de flesta fall är det byggnadens ägare som är ansvarig för att åtgärda dessa hinder, vilket även sedan 2001 är ett krav enligt lag.
– Ett problem är att mycket byggdes innan det. Då är det ibland kostsamt och svårt att få till det. Nu när det kommer in en ansökan om bygglov, då tittar man på det för att man inte vill hamna där med enkelt avhjälpta hinder, säger Sonny Hellstrand bygglovschef Ale.
En del kommuner gör inventeringar av lokaler, men enligt Sonny Hellstrand har inte Ale kommun haft de resurserna. Samtidigt kritiseras kommunen för att det fortsatt finns tydliga brister när det kommer till tillgängligheten.
– Kommunen har ju ett översyns ansvar, när privata aktörer ska bygga ska kommunen granska och ge ett okej. De har ett tillsynsansvar, säger Gunnilla Wallengren och fortsätter:
– Det ska inte byggas fel, inte om man följer lagen.
I stället agerar kommunen först när man fått till sig en anmälan om ett enkelt avhjälpt hinder. Men värt att notera är att man under 2020 enbart fick in fyra anmälningar.
Anser du att kommunen följer lagen?
– Vi vet att vi har brustit i det som kallas enkelt avhjälpta hinder. Där vet vi att vi inte har varit bäst i klassen och där vet vi också att fastighetsavdelningen har tillsatt en arbetsgrupp som jobbar med de frågorna nu för att vi ska följa lagstiftningen och bli bättre, berättar kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) och fortsätter:
– Vi är en stor organisation med 2500 anställda och ibland så missar man saker. Då får vi rätta till det, men i det stora hela tror jag att vi är en ganska bra kommun även i den här frågan.
Hur kan man missa när det är en lag som måste följas?
– Vi missar mängder av lagar varje dag i vår stora organisation men jag skulle säga att det är väldigt sällan som det är uppsåtligt och medvetet. Så jag tänker inte stå och säga att vi följer all lagstiftning varje dag, för det vet jag att vi inte gör. Men jag hoppas att vi varje dag försöker rätta till och bli bättre, säger Mikael Berglund (M).
Daniel Marsfeld