SURTE. Glasbruksmuseet i Surte ska bli kulturhus. För att förverkliga den målbilden äskar servicenämnden ett investeringsbidrag om 35,1 miljoner.
– Den här satsningen kan skapa ett helt nytt vardagsrum för såväl surte- som alebor, säger kultur- och fritidsutskottets ordförande, Robert Jansson (SD).
För ett drygt år sedan gavs serviceförvaltningen i Ale kommun uppdraget att utreda möjligheterna att utveckla Glasbruksmuseet i Surte. Idén var att skapa förutsättningar för ett mer levande hus, där olika verksamheter kan samexistera.
I dialog med bland annat representanter för föreningen Glasbrukets vänner har ett förslag som innebär stora investeringar i och runt Glasbruksmuseet tagits fram.
– Syftet är att tillgängliggöra och säkerställa framtiden för en kulturhistorisk byggnad i Sure. Det betyder bland annat en ny hiss som ska göra det möjligt för alla att nå både andra och tredje våningen, säger Robert Jansson och servicenämndens ordförande Sune Rydén (KD) fortsätter:
– Förslaget innehåller flera spännande nyheter, där ett organeri, en inglasad utegård som kan användas under åtminstone tre av årets årstider, kommer skapa nya dimensioner.
Kulturhuset ska om allt går i lås innehålla bibliotek, café, möteslokaler, museum och utställningshall. I samband med ombyggnaden planeras även fasaden att få ett lyft.
Glasbrukets vänner välkomnar satsningen, men har varit noga med att vissa delar bevaras orörda.
– Det har inte varit helt enkelt att ta till sig alla idéer, men vi inser att något måste göras för att hålla huset levande. Arbetarbostaden, lägenheten, som finns bevarad har vi värnat särskilt. Vi känner att det finns en bra samsyn, säger Lisbeth Börjesson, en av eldsjälarna i Glasbrukets vänner.
Huset har en lång historia. Det stod färdigt redan 1852 och användes som kvarn fram till 1901, då Glasbruket tog över fastigheten.
Budgeten som servicenämnden nu har tagit fram för att förädla Glasbruksmuseet till att även fungera som ett levande kulturhus landar på 35,1 miljoner kronor.
– Det finns en ganska stor post för oförutsedda utgifter, närmare sex miljoner, då vi vet att renovering av gamla byggnader har en tendens att överraska, säger Sune Rydén.
Glasbrukets vänner kommer att erhålla ekonomiskt stöd under byggtiden, mest för att kunna planera för hur det nya museet ska utformas.
– Föreningen påverkas så klart av ombyggnaden och det kommer att krävas en del insatser när saker ska magasineras. Vi ska hjälpas åt att lösa finansieringen, säger Robert Jansson.
Servicenämndens begäran behandlas av kommunfullmäktige i juni, men någon politisk strid föreligger inte i frågan.
– Vi har varit överens om målbilden och att något måste göras hela vägen, säger Robert Jansson.
Tidplanen för projektet är beräknad till 18 månader och en byggstart ska förhoppningsvis ske i vinter. Under första halvåret 2027 finns det skäl att tro på en storslagen invigningsfest av Ales nya kulturhus.