Lödöse. Det pågår ett unikt experiment i Beeriums öltankar. Bryggeriet från Surte tänjer på gränserna tillsammans med Smedsbo Slott Bryggeri från Avesta. Målet: en IPA på uppåt 20 %. Djärva smaker med en alkoholhalt som ska få både ölkännare och konkurrenter att höja på ögonbrynen. Är det här den nya IPA:n alla kommer tala om?
Vi träffas i Lödöse där Beerium har ett av sina två bryggverk. Här pågår ständigt produktion – och nu kanske det mest extrema i Beeriums historia som ölbryggare: en ovanligt stark IPA.
Hur kommer det sig att ni gör det här samarbetet?
– Första gången vi träffades var på Öl- och whiskymässan i Göteborg. Det var en Baltic porter som förenade oss. Smedsbo Slott hade bryggt en variant som vi verkligen tyckte om, då kände jag att ”Det här är bra! Vi måste göra något ihop”, berättar Erik Höglund från Beerium.
Smedsbo Slott, med Pär Windahl vid rodret, är sen tidigare kända i ölvärlden för att ha bryggt Sveriges starkaste öl. Deras Babylon Bourbon Barrel Eisbock ligger på 24,5 %. Enligt Pär brygger han öl som passar vinälskare, eller som han uttrycker det: ”beer for winelovers”. Att ölen som bryggs ska avnjutas och drickas på samma vis som du dricker ett gott vin.
Varför gör ni det här?
– Varför bestiger man Mount Everest!? utbrister Pär. Han fortsätter:
– Det här är kul, på riktigt. Man dricker det här som ett portvin. Man sitter ju inte och klunkar i sig den här, utan man smuttar länge och väl. Det här kan man ju lagra och spara. Det blir väldigt exklusivt.
– Beerium har gjort mycket IPA tidigare. Vi var inne på att vi skulle göra en gemensam New England IPA, men den funkar inte så bra att lagra. Smaken av humle försvinner ganska kvickt. Detta kommer bli mer en klassisk Westcoast IPA som de var för 20 år sedan. Lite mindre juicig, mer åt bärnstenshållet samt med en twist i form av hög alkoholhalt som kommer att lyfta smakerna till en helt ny nivå, förklarar Fredrik Kensander från Beerium.
Hur gör man riktigt god öl med så hög alkoholhalt?
– Det är en jättebra fråga! Den får inte smaka sprit. Det viktiga här är att vi sköter jäsningen snyggt. Det är viktigt att ha en smooth och fin – men ändå kraftig – jäsning för att komma fram till bra smaker. Det kan ju smaka lite nagellacksborttagning annars – och det vill vi ju inte!
Det pratas om aromatik, dofter och känslor på flaska. Det är ju ingen tvekan om att det är rätt personer på rätt plats. En sån här bryggning kräver sitt engagemang och nörderi. Om några månader, när det är färdigbryggt, får vi reda på slutresultatet