Företagarna Ale bjöd in till ett samtal om skenande el- och bränslepriser. Mötet arrangerades hos Ale El. Bild: Kajsa Thorson
Företagarna Ale bjöd in till ett samtal om skenande el- och bränslepriser. Mötet arrangerades hos Ale El. Bild: Kajsa Thorson
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/04/v1422-ale-el2-scaled.jpg

Exporterar billigt och importerar dyrt

ALAFORS. – Sverige exporterar billigt och importerar dyrt.
Stefan Brandt, vd Ale El, gav sin syn på den svenska elmarknaden när Företagarna bjöd in till ett rundabordsamtal om skenande el- och bränslepriser i tisdags förra veckan.

Höga elräkningar och rekorddyrt bränsle har fått näringslivet att gunga. De nya förutsättningarna skapar en ny verklighet där kalkylen blir allt svårare att få ihop. Med detta som bakgrund tog Företagarna Ale initiativ till ett möte hos Ale El, där ett 25-tal företagare medverkade i en intressant dialog om orsak och verkan. Runt bordet fanns också Ales båda kommunalråd Mikael Berglund (M) och Monica Samuelsson (S).

– Vi är tacksamma för att inte ha besluten om bränslepriset och energiskatter i knät, konstaterade Samuelsson och Berglund fyllde:

– Det pågår så klart intensiva förhandlingar om vad regeringen kan och borde göra. Höjda transportkostnader leder till högre matpriser och drabbar till sist oss alla. Reduktionsplikten i det fossila bränslet diskuteras. Den slår inte lika i hela EU, menade han.

Dan Nilsson, vd för Litra Gas i Surte, menade ändå att miljöaspekten väger tyngst.

– Att sänka dieselpriset är inte nummer ett. Vi behöver skynda på omställningen till ett fossilfritt transportsystem. Vi kör till exempel på biogas och fler borde stimuleras att göra sig mindre beroende av bensin och diesel.

För att sätta perspektiv på hur hårt åkerinäringen drabbas av de skenande bränslepriserna berättade Dick Sporre, vd på Surte Åkeri, att adblue som används till moderna dieselmotorer för att minska utsläppen har gått från 2:90 kr/liter till 12 kronor.

– Det är inte bara dieseln som sticker iväg, utan det är i princip allting som skenar och vi tankar ju inte bara en liter. Det får stora konsekvenser när man som vi tankar runt 1,3 miljoner liter diesel per år.

Det råder också stor frustation på elmarknaden. En av de som har varit mest kritiska i debatten om hur den svenska- och europeiska elmarknaden fungerar är Ale Els vd, Stefan Brandt.

– Som det är just nu är det bara producenterna som tjänar på de höga elpriserna, det vill säga svenska och finska staten. Sverige vek ner sig i förhandlingen med EU-kommissionen 2009, vilket innebär att vi måste exportera el till andra EU-länder. Eftersom vi har en gemensam elmarknad får vi betala enligt de europeiska elpriserna. Enkelt uttryckt exporterar vi billigt och importerar dyrt, säger Stefan Brandt och fortsätter:

– Det svenska exportkravet till EU och nedläggningen av flera kärnkraftverk har tillsammans skapat en ohållbar situation. Vi borde omgående driva linjen om en ny elmarknadsmodell som inte tvingar Sverige att exportera så mycket. Det finns länder som lyckats förhandla sig till dispenser.

Ales lantbrukare var representerade av LRF vars medlemmar påverkas negativt av både höga gödsel-, bränsle- och elpriser. Det kommer nu att drabba konsumenterna.

– Få branscher har fått rationalisera som jordbruket, men nu går det inte att effektivisera mer. Mat har varit billigt i Sverige, men nu kommer det att bli dyrt och vi får nog acceptera att mat måste få kosta, sa jordbrukare Bosse Carlsson.

Avslutningsvis demonstrerade Sarah Ander en ny prismodell.

– En av våra större kunder har testat den och vi planerar nu att lansera den för övriga. Det handlar om att binda en del av priset och samtidigt behålla en rörlig del.

Mer från allmänt

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Senaste nytt

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…