ALE/LILLA EDET. Mer än vart tjugonde fritidshus i landet är utländskt ägt. Ale hör dock till de kommuner där det utländska ägandet är nästan obefintligt.
– I Ale var bara en handfull av de 397 fritidshusen utlandsägda 2024, säger Martin Verhage, statistiker på SCB.
I hela Sverige fanns år 2024 omkring 628 000 fritidshus. Av dem ägdes 37 973, eller 6 procent, av personer som är folkbokförda utomlands och saknar svenskt personnummer. Det utländska ägandet ser emellertid väldigt olika ut i olika delar av landet. Den kommun som sticker ut allra mest i landet är Markaryds kommun där hela 52,7 procent av fritidshusen har utländskt ägande.
Precis som Ale ligger även Lilla Edet under snittet. 22 av 756 fritidshus var utlandsägda 2024. Det motsvarar 2,9 procent.
– Lilla Edets kommun ligger under rikssnittet, men är ändå inte otypisk. I två tredjedelar av landets kommuner är andelen mindre än 4 procent, säger Martin Verhage.
Jämfört med 2023 har antalet utlandsägda fritidshus minskat med 0,2 procentenheter eller 461 hus i landet som helhet. Den största delen av det utländska ägandet står norrmännen för, följt av tyskar och danskar. En tredjedel av landets utlandsägda fritidshus har norska ägare.
Fritidshus definieras som friliggande enbostadshus som saknar folkbokförd befolkning och är beräknade utifrån Fastighetstaxeringsregistret.
Utländskt ägande innebär att den deklarationsansvarige taxerade ägaren saknar svensk adress, svenskt personnummer och i stället har GD-nummer. Det land som redovisas är ägarens adressland och det är bara fysiska personer som ingår i undersökningen.