ÄLVÄNGEN. Fältchatten är en ny mötesplats för ungdomar. Den utgör ett viktigt verktyg där användaren kan chatta anonymt med en fältassistent.
– Ofta är det lättare att skriva än att prata, säger Alisa Sofeic, 15 år från Nödinge.
Som ett led i Ale kommuns folkhälsoarbete och tidigt samordnade insatser har Fältchatten utvecklats. Målgruppen är ungdomar 12-19 år.
– Vi sjösatte chatten i mitten av juni. Vi har marknadsfört satsningen på olika event, bland annat på Ale Torg, Resecentrum i Älvängen, via sociala medier, kommunens intranät samt på skolorna, berättar fältassistenterna Per Åsén och Martina Sigbro-Hårenberg.
Hur har responsen varit?
– Jättebra! Ungdomarna uppskattar verkligen att de kan vara anonyma, säger Per Åsén och fortsätter:
– Det man ska veta är att vi som arbetar inom fältgruppen har tystnadsplikt. Det innebär att det man skriver på chatten stannar hos oss. När chatten är avslutad sparas den i 72 timmar och därefter raderas den.
Vilka frågeställningar tas upp i chatten?
– Oj, det är allt mellan himmel och jord. Man kan chatta om precis vad som helst – hur det är i skolan eller på fritiden, om något känns jobbigt hemma eller helt andra saker.
När är chatten öppen?
– Det varierar från vecka till vecka, men vi siktar på två kvällar i veckan. Vi lägger upp öppettiderna på vårt Instagramkonto och på vår Facebooksida Fältgruppen Ale.
Kompisarna Alisa och Dunia, som går på Da Vinciskolan, hyllar initiativet med Fältchatten.
– Det är bra att det finns vuxna som man kan vända sig till. Mår man dåligt så är det bra att hjälpen finns på nära håll. En chatt är ett modernt och bra verktyg, säger de.
Martina Sigbro-Hårenberg vill noga understryka att fältassistenterna inte sitter på alla svar, men att de åtminstone kan ge tips och råd till ungdomarna vart de kan vända sig.
– De som chattar med oss ska känna att vi lyssnar och bryr oss. Ingen fråga är för liten eller för stor, avslutar hon.