ÄLVÄNGEN. Familjen Sundelid hade aldrig tidigare haft en hund – men när Försvarsmakten eftersökte fodervärdar till sina schäfervalpar valde de att skicka in en ansökan och nu har deras vardag förändrats.
– De har en väldigt viktig roll, säger Heléne Gustafsson, fodervärdskonsulent.
Varje år föder Försvarsmakten upp cirka 35 valpkullar i Sollefteå. Efter åtta veckor fördelas de ut till så kallade fodervärdar runt om i landet.
– Försvarsmaktens hundtjänstenhet har i uppdrag att över tid trygga tjänstehundsbeståndet till Försvarsmakten och polisen. För att klara det krävs fodervärdsfamiljer, som ska ta hand om hunden under dess första levnadsår. I dag finns det runt 300 till 350 fodervärdar i Sverige, berättar Heléne Gustafsson.
Just det har familjen Sundelid i Älvängen valt att göra. Den 7 mars i år valde Hanna, Karl och deras son William att öppna sitt hem för Sabelle, som är en tysk schäfer.
– Vi funderade på att skaffa en hund, men det fanns också en osäkerhet. Då googlade jag fram att Försvarsmakten sökte efter fodervärdar, vilket lät intressant. Det är ett billigt sätt att testa hur det är att ha en hund. Försvarsmakten står för samtliga kostnader, berättar Karl.
De har ingen tidigare erfarenhet av att ta hand om en hund och familjen medger att de första veckorna blev en stor omställning.
– Allt gick från noll till hundra första dagen. Det är som att ha ett litet barn, konstaterar Hanna.
– Men nu har både vi och Sabelle anpassat oss efter varandra. Allt är enklare och det känns som att vi gör framsteg, fortsätter Karl.
Till sin hjälp har de fodervärdskonsulenten Heléne Gustafsson, som har lång erfarenhet av hundträning.
– Fodervärdsfamiljernas uppgift är att visa hunden världen, och att den ska få en avslappnad inställning till sin omgivning och en positiv inställning till främmande människor. Min roll är att coacha dem så att de klarar av uppgiften, berättar hon och fortsätter:
– Det är skillnad att uppfostra en tjänstehund jämfört med en sällskapshund. Fodervärdarna måste fokusera på att vara ute i samhället och att hunden utsätts för olika miljöer. Bor man ute på landet krävs det att man ibland tar en tur in till stan och vice versa.
Under cirka ett år ska Sabelle fostras för att passa Försvarsmaktens och polisens verksamhet. Därefter genomförs ett lämplighetstest där det avgörs om hon blir tjänstehund eller inte.
Hur hårda är testerna?
– Det är grundliga tester. Främst bedöms hunden utifrån vilka egenskaper den har och vissa saker är svåra att träna upp. Försvarsmakten har uppdrag att över tid säkerställa tillförseln av hundar lämpliga till tjänst, men sedan måste de också få en bra fostran och utbildning, svarar Heléne Gustafsson.
Ute på gräsmattan leker Sabelle livligt med William.
– Det kommer att vara jobbigt den dagen då vi måste lämna henne – men samtidigt känns det bra att göra samhällsnytta. Vem vet, vi kanske skaffar en egen hund efter det här, avslutar Karl.