NYGÅRD. Majoriteten av de som gör värnplikten är män och i år är bara fyra procent av de inskrivna från Ale kvinnor.
– Jag tror att fler människor behöver göra värnplikten för att inse lite var de har sig själva, säger Amina Duracak som gjorde värnplikten 2018.
Siffror från Plikt- och prövningsverket visar att antalet värnpliktiga från Ale ökar stadigt, samtidigt som andelen kvinnor minskar.
Under det här värnpliktsåret, med utbildningsstart från juni 2024 till början av 2025, är 17 procent av de inskrivna kvinnor.
I Lilla Edet står kvinnorna för 20 procent men i Ale är motsvarande siffra blyga 4 procent.
25-åriga Amina Duracak, från Nygård, gjorde lumpen när värnplikten återinfördes 2018.
– Jag fick brevet när jag gick sista året på gymnasiet. Eftersom jag är född 1999 så tillhörde jag den första kullen som skulle in och mönstra, berättar Amina.
Hur kändes det när du blev förpliktigad att mönstra?
– Jag hade inte tänkt så mycket på det innan, men när jag fick brevet om att jag skulle ställas inför mönstring så var det bara att åka dit och visa vem jag var, säger Amina.
Hon klarade mönstringen och i juli 2018 påbörjade hon värnplikten i Göteborg. Amina förklarar att det märktes att den återinförda värnplikten var något nytt.
– Det var mycket nytt för Försvarsmakten också. De hade inte haft det så här på länge. Med återinförd värnplikt blev det fler tjejer och det är lite annat än om det bara är killar. Det kan exempelvis vara svårt med material. Killarnas saker är mer beprövade och vi tjejer hade gott om material vi med, men det kanske inte var lika bra saker, berättar Amina.
Av de personer från Ale som kallades till mönstring i år är fyra av tio kvinnor. Ändå har andelen kvinnor som gått vidare till värnplikten de senaste två åren varit betydligt lägre än så.
Vad tror du att det beror på?
– Jag tror att det mestadels beror på hur man är psykiskt och fysiskt. I dagens samhälle tror jag inte att så många är så måna om sina hälsa fullt ut, varken fysiskt eller psykiskt. Det är mycket tid framför telefonen och sociala medier. Antingen klarar man inte testerna eller så hittar man på saker för att inte klara testerna. Det har jag sett ganska mycket, säger Amina.
Hur tuff var mönstringen enligt dig?
– Jag tyckte inte att det var så jobbigt. Jag minns att det var samtal med psykolog i några timmar, styrketest, syntest, hörseltest och ett teoretiskt test. Men jag tror främst att det handlar om att det är många som inte vill göra värnplikten och därför hittar på något för att inte bli aktuella.
Så du tror inte det handlar om de fysiska kraven?
– Nej, jag skulle tro att det mest beror på att man drar sig från att göra värnplikten. Men jag har ingen fakta att basera det på, säger hon och fortsätter:
– Styrketestet är visserligen ganska svårt och man måste vara stark för att klara det. Men det är ju i princip samma test som man genomför om man vill bli polis.
Efter värnplikten tog Amina anställning inom militären och arbetade med högvakten i Stockholm vid Drottningholms slott. Efter ett tag blev hemlängtan för stor och idag jobbar hon med annat. Minnena och erfarenheten från försvarsmakten bär hon med sig hela livet.
– Det är en av de bästa sakerna jag har gjort i mitt liv och jag utvecklades jättemycket som person. Det var ett sätt att pressa mig själv på en helt ny nivå, säger hon och fortsätter:
– Jag har sett folk utvecklas, från att knappt kunna gå ordentligt till att bli en helt annan människa. Jag har sett killar städa och tvätta vilket de aldrig gjorde hemma, Man tar hand om sig själv på ett annat sätt och man får lite självinsikt. Jag tror att fler människor behöver göra värnplikten för att inse lite var de har sig själva.