ALE. I Ale kommun finns det elva stadigvarande serveringstillstånd. Det är en siffra som är betydligt lägre än i flera närliggande kommuner. Vad beror det på?
Att gå ut och ”ta en öl” i Ale är fullt möjligt – men alternativen är desto färre. Att ta pendeln in till Göteborg när det vankas restaurangbesök är vanligt bland aleborna. Däremot är det inte lika många som gör den omvända resan.
– Man åker kanske inte till Älvängen för att ta en öl om man bor i Göteborg eller Trollhättan. Det får vi kanske leva med, berättar näringslivschefen Per Brohagen.
I Ale bor det drygt 32 000 invånare, samtidigt finns det i kommunen enbart 11 stadigvarande serveringstillstånd. Detta kan sättas i relation till Kungälvs kommun som visserligen är fler till antalet, drygt 47 000 invånare, men som samtidigt innehar 56 serveringstillstånd.
– Ser man till Kungälv kan jag lätt svara på varför det ser ut så. De har Marstrand och Marstrand med omnejd har jättestor andel serveringstillstånd, där är det istället oproportionerligt många, säger Per Brohagen.
Bland de kommuner som utreds av tillståndsenheten i Göteborg, huserar Ale i botten när det kommer till antalet serveringstillstånd. En förklaring är att intresset för att etablera en restaurang eller pub i kommunen – är lågt.
– Det är inte direkt som att man drunknar i förfrågningar, berättar Per Brohagen.
Enligt näringslivschefen är en ökning av antalet serveringstillstånd ingen prioriterad fråga i sig. Däremot kan den bakas in i ett större sammanhang, när det kommer till att göra kommunen mer attraktiv för besökare.
– Vi har alltid strävat efter att få en större besöksnäring, för det är bra att balansera näringslivet så mycket som möjligt. Det känns ju inte så himla bra att exempelvis inte ha några konferensanläggningar eller knappt något hotell när vi har så fin natur. Men det är inget som vi som kommun kan göra så mycket åt om det inte finns något intresse från entreprenörer som vill starta det. Det är ju en fråga om efterfrågan.
Med en ökande population i kommunen, kommer även fler önskemål. Befolkningsunderlag är viktigt för etableringar och Per Brohagen tror att det kommer hända en del saker när kommunen nu växer.
– Någonstans finns det en kritisk massa också. Om vi nu ska växa till att bli 50 000 invånare i kommunen. Då börjar ju den där kritiska massan att knacka på en hel del portar, band annat att det behövs fler restauranger och pubar. Så det kanske ger sig självt när vi ökar i storlek. Ungefär som det blivit Kungsbacka tänker jag.
Göteborg: 903 st.
Kungälv: 56 st.
Mölndal: 52 st.
Tjörn: 27 st.
Härryda: 26 st.
Stenungsund: 20 st.
Öckerö: 20 st.
Partille: 15 st.
Ale: 11 st.
Lilla Edet: 6 st.
Källa: Tillståndsenheten Göteborgs Stad och Lilla Edet Kommun.