För knappt fem år sedan hoppade Felix Johansson på flygutbildningen i Säve. Idag arbetar han med att flyga helikopter bland makalösa bergstoppar och knölvalar på Hawaii. Sammanlagt har han nu spenderat över 1000 timmar uppe i luften.
Förra veckan nådde 25-årige Felix Johansson från Ale den efterlängtade milstolpen – 1000 flygtimmar.
– Det kändes gött. Man har hela tiden fått höra att 1000 timmar är den första stora milstolpen. Så det är klart att det kändes skönt när jag nådde det, berättar Felix Johansson från sin bostad på Kauai, en av Hawaiiöarna.
Men hur hamnade Felix Johansson från Ale i en helikopter på Kauai – en tropisk plats som annars är känd för sin fantastiska natur och där filmer som Jurassic Park har spelats in?
För att få klarhet i det får vi backa bandet lite och ta den unge pilotens resa i kronologisk ordning.
Till att börja med var Felix barndomsdröm aldrig att bli pilot. Men 2017, när Felix var 20 år, fick han upp ögonen för en yrkeshögskola i Säve som lät intressant. Till skillnad från flera andra utbildningar krävdes här både medicinskt- och flygpsykologiskt intyg för att överhuvudtaget få söka till programmet.
Felix klarade testerna och blev även antagen på sina betyg – innan ytterligare tester väntade på skolan.
– Vi var inte så många som sökte det året, så jag hade tur att jag kom in på mina betyg, berättar Felix och fortsätter:
– De testade mig medicinskt (syn, hörsel, hjärta) och undersökte min stressförmåga och simultankapacitet.
Men trots flertalet psykiskt påfrestande tester och prövningar, lyckades Felix ta sig igenom utbildningen med bravur.
Under våren 2019 fick han sitt flygcertifikat och krönte utbildningen med en praktik. Först i norska Stavanger och sedan i svenska Adolfström, drygt 125 mil norr om hemorten.
När praktiken och således utbildning var klar – började det svåra: att hitta ett jobb.
I en bransch där kunskap mångt och mycket mäts i erfarenhet – var Felix 130 flygtimmar inte direkt något som fick arbetsgivarna att ropa efter honom.
Hur viktiga är flygtimmarna?
– De säger ganska mycket om hur mycket erfarenhet man har. Man räknar varje minut från det att man startar helikoptern till dess att man stänger av den. Ju fler timmar man har, ju bättre är man oftast, berättar Felix.
Många företag har även, vid anställning, minimumkrav på hur många flygtimmar den sökande ska ha.
– Det mesta handlar om att bli bekväm i att ta beslut. Ju mer man flyger desto fler konstiga situationer utsätts man för. Som när det blir dåligt väder och man måste ta snabba beslut. Har man inte varit med om det, är man heller inte så vass när det väl gäller.
För att samla på sig flygtimmar började därför Felix att lyfta blicken bort från Sverige.
– Jag blev mer och mer sugen på USA. Många i Norge hade gått den vägen just för det kan gå lite snabbare där med att få de första flygtimmarna, förklarar Felix och fortsätter:
– I USA börjar nästan alla med att bli instruktörer när man är klar med sin egna utbildning. På så vis får man flygtimmar samtidigt som man lär någon annan.
Felix packade väskan och reste till Hawaii. Där tog han ett amerikanskt certifikat och utbildade sig till flyginstruktör, något som han sedan 1,5 år tillbaka livnärt sig på – i kombination med turistflygningar.
Det blev även en sväng till Boston, men när Felix fick erbjudande av sina kontakter på Hawaii om att återvända – så tvekade han inte en sekund.
– De hörde av sig och sa att de behövde folk. Då var man inte sen på pucken, det var gött att flytta tillbaka till Hawaii.
Hur är det att bo på Hawaii?
– Jättegött, det är alltid sommar här. Om vintrarna är det 24-25 grader och om somrarna 28-29 grader. Det är heller inte som många tror att det finns en stor ”Hawaii-ö”, utan det är fyra öar som är bebodda. Jag har bott på två av dem nu. Det är väldigt lugnt tempo och befolkningen är lite ”laid-back”.
Däremot har har 25-åringens målsättning alltid varit att flytta tillbaka hem och arbeta som pilot. Något han snart hoppas kunna bli verklighet.
– Målet innan jag åkte iväg var att en dag komma hem med 1000 flygtimmar i bagaget. Hade jag inte lyckats med det hade det varit svårt att få jobb hemma. Det är visserligen fortfarande svårt, det är aldrig lätt att få ett helikopterjobb – men nu har man i alla fall en lite större chans, förklarar Felix som siktar på att återvända hem till sommaren.
Vilket är drömjobbet?
– Det är till Norge jag vill. Flyga ut till oljeplattformarna. Tanken är att jobba där, men ändå vara bosatt hemma i Ale. Det blir att pendla.
Att Felix trivs med sitt yrkesval råder det inget tvivel om. Han beskriver friheten i att ta sig fram utan vägar och att se häftiga miljöer från annars otillgängliga vinklar.
Vilken är din mest minnesvärda flygning hittills?
– När jag kunde ta med morsan på en flygtur runt Hawaii på juldagen.