NOL. Antalet larm ökade en aning i Ale under förra året. Totalt noterades 339 utryckningar för räddningstjänsten personal på stationerna i Surte och i Nol.
– Vi hade 27 händelser på Ale Kulturrum och det är på tok för mycket, säger Jimmy Törnqvist.
Bohus Räddningstjänstförbunds larmstatistik för Ale och Kungälvs kommuner visar att totalt antal utryckningar under 2022 var 942, att jämföra med 850 året innan.
– Bortsett från okynneslarmen på Ale Kulturrum så är det inget som sticker ut. 2022 var ett normalår sett ur vårt perspektiv, inga extraordinära händelser eller extremväder som medförde större räddningsinsatser, säger Jimmy Törnqvist.
Vad görs för att komma till rätta med problematiken på Da Vinciskolan?
– Samverkan med Ale kommun, skolan, polisen och andra aktörer i samhället är jätteviktigt. Vi har besökt Da Vinciskolan vid två tillfällen och pratat med eleverna om konsekvenserna av att utlösa brandlarmet. Det kräver helt onödiga samhällsresurser, säger Sara Andersson.
Ett led i att skapa relationer med ungdomar över hela kommunen sker genom PAR, som i det här avseendet står för polis, ambulans och räddningstjänst i samverkan. Under fjolåret bussades 19 årskurs 8-klasser, vilket innebär cirka 500 elever, till brandstationen i Nol.
– Syftet är att ge eleverna en inblick i vad våra respektive yrken innebär. Efter teori och praktik på stationen åker vi med till skolan för gemensam lunch. Där fångar vi upp eventuella funderingar som ungdomarna har, säger Andreas Pegrén och tillägger:
– Arbetet med PAR kommer att återupptas igen till hösten. En annan satsning som sjösätts inom kort är träffar med elever från årskurs 2. Även dessa elever bussas till stationen i Nol för att få en lättare utbildning i brandkunskap och möjlighet att ställa frågor till oss. Alla tvåor från Surte i söder till Skepplanda i norr är inbjudna.
Noterbart i övrigt är att heltidsstyrkan i Ale har utökats – från två till tre personer.
– Arbetslaget har kompletterats med ett befäl till de två brandmän som fanns sedan tidigare. Det är ett sätt att följa den utveckling som sker i kommunen med allt fler invånare som väljer att flytta till Ale. En vässad heltidsstyrka är inte bara en fördel i det operativa arbetet utan möjliggör ännu fler förebyggande insatser, säger Jimmy Törnqvist.
Hur ser personalsituationen ut i Ale?
– Vi upplever en svårighet i rekryteringen av RIB-personal (räddningstjänstpersonal i beredskap). Just nu finns vakanser både i Surte och i Nol vad det gäller deltidsbrandmän. Vi kommer att genomföra en rekryteringsträff under våren, men man kan alltid gå in på BORF:s hemsida för att få mer information. De som är intresserade får mer än gärna höra av sig till oss.
Om vi ser till fordonsparken, vad finns att säga om den?
– Att vi i Ale och Kungälv har en väldig hög nivå både vad det gäller fordon och material. Det är inte planerat för någon särskild investering i Ale under 2023, men med jämna årsintervaller byts fordonen ut, säger Joakim Kersfelt.
Är det aktuellt för BORF att ansluta sig till Räddningstjänsten Storgöteborg?
– Det har gjorts en intresseanmälan, så får vi se var vi landar i den frågan. Rent operativt jobbar räddningstjänsten gränslöst redan nu, säger Jimmy Törnqvist.
För närvarande lyser snön med sin frånvaro och flera plusgrader gör att väglaget är relativt gynnsamt. Räddningstjänstens personal uppmanar dock alla trafikanter att ta det försiktigt.
– Temperaturen kan falla fort och blixthalka uppstå. Att hålla avstånd är en given regel. Eftersom vi befinner oss i den mörka årstiden vill vi även passa på att informera om levande ljus i hemmen. Se till att alla ljus är släckta när ni lämnar rummet. En annan viktig sak är att man eldar i sin kamin på ett förnuftigt sätt. December och januari är de månader då flest spis-och eldstadsrelaterade bränder uppstår, avslutar Jimmy Törnqvist.
2022
Totalt: 942
Ale: 339
Kungälv: 504
Övrigt: 99
2021
Totalt: 850
Ale: 283
Kungälv: 468
Övrigt: 99
2020
Totalt: 894
Ale: 310
Kungälv: 502
Övrigt: 82
2019
Totalt: 949
Ale: 303
Kungälv: 557
Övrigt: 89
2018
Totalt: 950
Ale: 347
Kungälv: 536
Övrigt: 67