LILLA EDET. 2015 kom Hafiz Alizada till Lilla Edet, som ensamkommande flykting från Afghanistan. Sedan många år hade han en dröm om att bli läkare. Nu läser han till ingenjör inom medicinteknik på Chalmers. – Jag vill vara med och utveckla sjukvården här i Sverige, och med den här utbildningen kan jag påverka mer än som läkare.
Kanske var han nio-tio år när han fick idén om att han ville bli läkare när han blev stor. Hafiz Alizada föddes i provinsen Ghazni utanför Kabul i Afghanistan, och när han var liten var hans mamma ganska sjuk. Hafiz följde med på sjukhusbesöken och blev väldigt nyfiken:
– Jag tyckte det var så fascinerande med all utrustning, allt som personalen jobbade med och att mamma fick hjälp att bli frisk. Efter det kände jag att jag ville bli läkare.
2015 flydde han som tonåring från Afghanistan, och efter mer än en månad på flykt kom han till Lilla Edet. Hans mål var tydligt: Att få en ny framtid i Sverige, långt borta från krig och terror – och att uppfylla sin dröm om att bli läkare. Den drömmen började med nionde klass på Fuxernaskolan i Lilla Edet, och därefter sökte han in till vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.
– Jag tänkte att jag ville börja som undersköterska, och få erfarenhet av hur sjukvården fungerade i Sverige.
Vid sidan av gymnasiet jobbade Hafiz extra, bland annat i hemtjänsten i Göteborgs stad. Han trivdes i hemtjänsten, även om det var stressigt. Men han upplevde att det ofta saknades bra hjälpmedel för att göra det arbetet säkert både för brukarna och personalen.
Efter studenten fick han jobb på thoraxkliniken på Sahlgrenska där han stannade i tre år, samtidigt som han läste in vissa betyg och naturvetenskapligt basår. På thoraxkliniken behandlar och operera man patienter med sjukdom i hjärta och/eller lungor.
– Jag lärde mig otroligt mycket där, och fick verkligen se det bästa av svensk sjukvård. När den fungerar är den i världsklass! Men lönerna och arbetsvillkoren behöver verkligen bli bättre. Alla politiker snackar om att förbättra vården och korta köerna, men det händer inte så mycket, tyvärr.
Eftersom Hafiz plan alltid varit att vidareutbilda sig, sökte han i våras till läkarlinjen men också civilingenjörsprogrammet i medicinteknik på Chalmers. När han blev reserv på läkarlinjen men kom in på Chalmers, bestämde han sig för det sistnämnda.
– Jag vill gärna arbeta med innovation och att utveckla sjukvården, och med den här utbildningen kan man påverka mer än som läkare.
Nu går Hafiz första terminen på Chalmers. Den tvärvetenskapliga utbildningen är unik genom ett tätt samarbete med Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. och Hafiz har flera områden han gärna skulle vilja fördjupa sig i när det väl är dags att välja masterprogram. Robotkirurgi är ett sådant område, för att kunna operera mer patientsäkert. På föreläsningarna har de också pratat om förebyggande sjukvård och hur den skulle kunna göras bättre.
– Många människor ligger i riskzonen för infarkter, och för dem hade det varit bra med en klocka på armen som kunde läsa av hjärtrytm och uppmärksamma avvikelser. Ett annat viktigt område är att utveckla ambulansutrustningen och ha speciella ambulanser för stroke- eller hjärtinfarktpatienter, så att de kan få effektiv behandling redan på plats och på väg till sjukhuset.
Mycket plugg är det, och samtidigt roligt och spännande – Hafiz Alizada känner att han valt rätt utbildning.
– Jag är väldigt glad att jag har kommit så här långt, och tacksam för alla människor som hjälpt mig på vägen hit. Nu får jag bidra till att göra den svenska sjukvården bättre. Det känns fint, avslutar Hafiz Alizada.
Pernilla Fredholm