NÖDINGE. Valborg är en så kallad riskhelg där många ungdomar gör sin alkoholdebut. För att informera om riskerna med detta befann sig representanter inom det lokala BRÅ-arbetet utanför Systembolaget på Ale Torg under onsdagen.
– Min känsla är att föräldrar måste våga vara vuxna och hjälpa sina barn att göra rätt, säger Louisa Åsén från kommunens fältenhet.
Nio av tio föräldrar oroar sig inte för att deras tonåringar ska dricka på valborg. Samtidigt säger nästan hälften av ungdomarna i åldern 16-19 år att de planerar att göra just det. Det visar en ny undersökning från Systembolaget.
Undersökningen visar också att både föräldrar och tonåringar är överens om vem som har ansvaret: Hela 99 procent av föräldrarna och nio av tio tonåringar tycker att det är förälderns roll att sätta tydliga gränser kring alkohol.
– Föräldrar kan känna sig trygga i att tonåringar faktiskt förväntar sig att vuxna sätter gränser kring alkohol. Samtalet hemma spelar större roll än man kanske tror. Fyra av tio ungdomar säger själva att det är viktigt att prata om alkohol. Att visa omtanke och vara tydlig med vad man tycker är viktigt kring alkohol gör skillnad för unga, säger Karolina Dahlbeck Nobel, ansvarig för folkhälsa på Systembolaget.
Att ta sig tid och samtala fysiskt med sina ungdomar om alkohol och droger är jätteviktigt anser Louisa Åsén.
– Idag sker mycket av kommunikationen mellan föräldrar och barn via mobilen och olika appar där man kan spåra sina barn – alltså att man vet var de är, eller kanske tror att man vet. Men den typen av kontroll eller kommunikation är inte tillräcklig. Man behöver mötas öga mot öga och vara närvarande på fler sätt, säger Louisa och fortsätter:
– Min känsla är att föräldrar måste våga vara vuxna och hjälpa sina barn att göra rätt. Det handlar inte om att kontrollera, utan om att finnas där – även när det inte alltid uppskattas.
Forskning visar att en tidig alkoholdebut kan öka risken för att utveckla skadliga alkoholvanor senare i livet. Ju senare alkoholdebuten sker, desto större är chansen att ungdomen får en mer balanserad och hälsosam relation till alkohol. Även om ungdomars alkoholkonsumtion har minskat över tid, har den nedåtgående trenden planat ut under de senaste åren.
– Föräldrarna är de allra bästa drogförebyggarna och föräldrar som samverkar med andra vuxna i samhället är den bästa drogförebyggande metod som finns, säger John Dagerås, drogförebyggare i Ale kommun.
Det bästa rådet till föräldrar med barn i tonåren?
– Håll i, håll ut, ramar och kramar, säger Louisa Åsén.
Något specifikt att tänka på inför valborgskvällen?
– Som förälder ska du se till att vara nykter, så att du kan hämta dina barn om så behövs, avslutar Louisa Åsén.