KILANDA. 45 år har gått sedan naturreservatet Anfastebo bildades i skogsområdet Alefjäll – men trots det finns varken någon parkeringsplats eller några skyltar. Nu har Alefjälls Naturskyddsförening JO-anmält Länsstyrelsen och Västkuststiftelsen.
– Det måste hända något efter så många år, säger föreningens ordförande Bruno Nordenborg.
År 1977 bildades naturreservatet Anfastebo i Kilanda socken, men få besöker det 107 hektar skyddade området eftersom där varken finns några skyltar, gränsmarkeringar eller någon parkeringsplats. Fem år har gått sedan lokaltidningen senast skrev om ämnet och Bruno Nordenborg riktade då skarp kritik mot Västkuststiftelsen samt Länsstyrelsen.
– Förvaltarna är löftesbrytare och möjligen lagbrytare eftersom de har förhalat beslutet redan från början. Alefjälls Naturskyddsförening vill inte stämma tjänstemännen, vi vill att de ska göra sitt jobb så att allmänheten får tillträde till ett välskött naturreservat, sa han då.
Än i dag, 45 år efter att beslutet klubbades, har fortfarande inget hänt i det 107 hektar skyddade området.
– Västkuststiftelsen och Länsstyrelsen har inte genomfört något av det som beslöts när reservatet bildades. Skötselplanen har inte upprättats och det finns varken någon anlagd parkeringsplats eller några uppsatta skyltar, säger Bruno Nordenborg och fortsätter:
– Däremot har Länsstyrelsen godkänt kalavverkning i naturreservatet, vilket är värre än vanvård eftersom det motverkar intentionerna för reservatet.
Alefjälls Naturskyddsförening har nu valt att anmäla Länsstyrelsen och Västkuststiftelsen till Justitieombudsmannen.
Hur kommer det sig att ni gör det nu, 45 år efter att beslutet fattades?
– Någon borde ha reagerat för länge sedan i samband med att reservatet bildades, men då fanns inte vår förening. Det måste hända något radikalt efter så många år. Risken är stor att området försämras ytterligare om ingen tar tag i det här.
Vad kan den här anmälan betyda?
– Att Västkuststiftelsen och Länsstyrelsen får ögonen på sig. De kan anlägga parkeringsplatsen och märka ut reservatet. Om utmarkeringen tas ner, vilket har hänt vid ett tidigare tillfälle, är det en polisanmälan som gäller.
Varför är det här så viktigt för er?
– Den första anledningen är principen, att ett beslut som har tagits med ett lagligt underlag inte har fullföljts. Den andra är att Anfastebo är ett vackert område som måste bevaras för allmänheten och inte fördärvas av ekonomiska intressen.
Läs också: ”Anfastebo är ett sorgebarn för oss”